Číňanka vyrazila na prázdniny do Česka. Stráví je ovšem v karanténě a pod dohledem

Nezletilá Číňanka se rozhodla, že využije prázdnin spojených s oslavou čínského nového roku a navštíví svou českou babičku, která žije na Opavsku. Po příletu do České republiky se však u dívky začaly projevovat známky nemoci a zvýšenou teplotu se nedařilo snižovat. Občanka Čínské lidové republiky byla nakonec dána do karantény společně se svou rodinou, u které měla trávit klidné prázdniny.

Jak snadno se může dlouho očekávané setkání s rodinou proměnit v nepříjemný zážitek na lůžku, se v těchto dnech přesvědčila nezletilá dívka, občanka Čínské lidové republiky, která přiletěla na prázdniny za svou babičkou do České republiky. 

Rodinného setkání si příliš neužila, protože se u ní začaly projevovat příznaky chřipky a rodina ze strachu o zdraví mladé dívky kontaktovala lékaře. Ti pak předali pacientku infekčnímu oddělení v Opavě. Celý případ nemocnice konzultovala také s Ministerstvem zdravotnictví.

Podle mluvčího Slezské nemocnice v Opavě Jiřího Krušiny příbuzní postupovali naprosto správně, když s dívkou nenavštívili žádnou z ambulancí a obrátili se přímo na infekční oddělení.

Nemocnice do domu nemocné dívky poslala speciální tým, který v oblecích odebíral vzorky. Následně bylo rozhodnuto, že dívka zůstane v domácí izolaci, byly jí také předepsány léky proti horečce.

V České republice hygienici vyjeli k několika podezřením z koronaviru.

„V neděli měla příznaky odpovídají koronaviru, tedy vysokou teplotu k 38 stupňům, která po požití paralenu neklesla, a kašel. V pondělí měla teplotu stále stejnou,“ řekla ředitelka Krajské hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Pavla Svrčinová.

Dívce byly zároveň provedeny výtěry biologických vzorků z krve a nosohltanu, které byly poslány do Státního zdravotnického ústavu v Praze.

„Inkubační doba u koronaviru je jeden až čtrnáct dní, a jelikož se pohybovala v Číně a příznaky vesměs odpovídají, je reálné riziko, že jde o koronavirus,“ sdělila dále novinářům Svrčinová.

V izolaci od okolního světa však nebyla pouze mladá Číňanka, ale také všichni, kteří s ní během její návštěvy přišli do styku.

Za poslední dva dny bylo v pražských laboratořích testováno už pět lidí s podezřením na koronavirus. Zatím pokaždé byly výsledky negativní, a to i v případě nezletilé dívky z Číny.

„K testování došlo u osob, které pobývaly v oblastech zasažených výskytem čínského koronaviru a současně se u nich projevovaly klinické příznaky jako teplota či respirační obtíže,“ vysvětlila ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Nemoc, která ve světě stále sílí, je problematická nejen kvůli vysoké nakažlivosti, ale také proto, že je v současné době neléčitelná. Lékaři se mohou věnovat pouze zmírňování příznaků, jako je teplota nebo kašel.

„Nejsou antivirotika, která by proti tomuto viru byla účinná,“ řekla v pondělí na tiskové konferenci lékařka Kristýna Herrmannová z Kliniky parazitárních a tropických nemocí Nemocnice na Bulovce.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:19 středa 27. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 26
  • 24
  • 22
  • 21
  • 19