Wu-chan zakázal maso divokých zvířat: Bohužel jen na pět let, chce se dodat

Ještě docela nedávno nabízeli obchodníci na trzích v čínském Wu-chanu živá zvířata včetně divokých. Od psů přes kočky, zajíce, netopýry, hady a další včetně páva nebo lišky. Zájemci lačnící po netradičních a potenciálně rizikových pochoutkách mají teď smůlu. Ve městě na pět let zakázali lov, chov, zpracovávání, prodej a konzumaci masa divokých zvířat.

Čínský Wu-chan, kde pandemie koronaviru odstartovala, v podstatě přijal zákaz, který už v březnu vydalo vedení provincie Chu-pej, v níž leží, informoval deník Daily Mail. Čínská centrální vláda dočasně zakázala obchodování a konzumaci masa divokých zvířat už v únoru, její nařízení ale nezahrnovalo zvířata chovaná na farmách.

Prokázalo se, že 28 z původních 41 pacientů nakažených koronavirem mělo vztah k tržišti ve Wu-chanu. Virus je sice netopýřího původu, předpokládá se, že jako mezihostitel posloužil luskoun, který se na tržišti také prodával.

K trestání viníků bude použit systém sociálního kreditu, jímž se hodnotí obyvatelé na základě „společenské důvěryhodnosti“ a podle kterého se jim dostává různé úrovně přístupu k veřejným službám.

Odborníci předpokládají, že se koronavirus do světa rozšířil právě z wuchanské tržnice, kde se do té doby běžně a legálně prodávala divoce žijící a exotická zvířata. Obchod s divokými zvířaty je v Číně sakra výnosným byznysem, podle vládních údajů činil obrat z něj v roce 2017 přes 1,7 bilionu korun. A to jsou pouze oficiální čísla, ve skutečnosti se bude v tomto „odvětví“ točit mnohem víc peněz.

„Doufal jsem, že čínská vláda řekne: Dobře, pánové, musíme tady konečně začít pořádně dbát na hygienu. Ale to se nestalo, což je ohromující. Přiznejme si, že jíst netopýry je tak trochu středověké,“ kroutí hlavou hudebník Paul McCartney, který patří k dlouholetým ochráncům zvířat a jejich práv. Není proto divu, že mu z poměrů na čínských trzích vstávají vlasy hrůzou na hlavě.

„Čína přece nechce, aby lidé umírali. Tak k čemu tyhle středověké praktiky jsou? Je mi jasné, že to budou hájit tím, že takhle to dělali vždy a že takhle to u nich chodí. To se říkalo i u otroctví, ale někdy zkrátka přijde čas něco změnit,“ doplnil slavný zpěvák. 

Je s podivem, že Čína pod tlakem odborníků a faktu, že se na ni upíná celý svět, nezakázala podobné laskominy jednou provždy! 

Poukazování na dlouholeté tradice v tomto ohledu moc neobstojí, to bychom se mohli rovnou vrátit k čarodějnickým procesům a upalování „podezřelých“ osob, protože to bylo svého času také „běžné a tradiční“.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:32 pondělí 21. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 35
  • 32
  • 32
  • 32
  • 31