Cestování s koronavirem: Evropa je zatím zelená, Vietnam panikaří kvůli třem nakaženým

Počty nakažených rostou a odborníci se dohadují, zda jsme svědky nastupující druhé vlny koronaviru, či nikoliv. Lidé jsou nervózní kvůli dovoleným, po Evropě zatím panuje prakticky neomezená možnost pohybu, ale třeba Asie je na tom hrozivě. Někde počty nově nakažených raketově rostou, jinde zase berou koronavirus mimořádně vážně. Vietnam například evakuoval osmdesát tisíc lidí kvůli pouhým třem nakaženým.

Evropa svítí na vládním semaforu, který znázorňuje potenciální riziko pro vycestování do konkrétních destinací, zeleně. To znamená, že Češi mohou zejména po zemích EU cestovat svobodně.

Semafor je každopádně podle vývoje v daných zemích aktualizován a může se změnit ze dne na den. Nezahrnuje také omezení, jež na přijíždějící turisty aplikují vlády jednotlivých států. 

Zatímco Evropa je aktuálně Čechům otevřená, situace ve zbytku světa je zcela odlišná. Zapovězeny jsou třeba čím dál oblíbenější asijské dovolenkové ráje.

Třeba Thajsko už v květnu oznámilo, že se turistům otevře nejdříve na podzim, a to podle aktuální situace. Koronavirus jako takový země zvládla, ovšem jen za cenu přísných restriktivních opatření, která dopadají na cestovní ruch. Na něm jsou přitom existenčně závislé miliony Thajců.

Ve Vietnamu je koronavirus brán velmi vážně.

Podobně nekompromisně se ke koronaviru staví i Vietnam. Také tato země zvládá pandemii na jedničku díky nekompromisně uzavřeným hranicím. Že Vietnam zůstane ještě nějakou dobu izolován, dává tušit třeba opatření, které tamní vláda přijala ve městě Danang, a to jen kvůli třem novým případům.

Ve městě se aktuálně nachází osmdesát tisíc Vietnamců z jiných měst, jelikož v zemi díky levným letenkám stoupl zájem o vnitrozemskou turistiku. Všech osmdesát tisíc lidí bude nyní evakuováno. 

Vláda také kvůli těmto třem novým případům uzavřela obchody a zakázala shromažďování třiceti a více lidí.

Naopak těžce nezvládnutá je situace v Indii. Uplynulou sobotu tam bylo zjištěno 48 331 nových případů, aktuálně je nakaženo bezmála půl milionu Indů a celkový počet případů nákazy už překročil milion a čtvrt.

Některé asijské dovolenkové ráje se ale začínají pomalu vracet k normálu. Třeba na Bali i v celé Indonésii se postupně otevírají pláže. Platí tam však stále povinnost nosit na veřejných místech roušku a je omezená otevírací doba obchodů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:25 středa 25. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 21
  • 20
  • 20
  • 19
  • 18