Aerolinky kvůli hlásí koronaviru „černý“ únor, největší letiště jsou místa duchů

Podle Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) zaznamenala globální poptávka po letecké osobní přepravě v únoru kvůli koronaviru meziroční pokles o 14 procent. Jde o nejprudší propad od teroristických útoků v USA ze září 2001.

„Nepochybně je to největší krize, jaké kdy toto odvětví čelilo,“ komentoval současnou situaci v letecké dopravě šéf sdružení Alexandre de Juniac. Únorový vývoj podle IATA odráží kolaps domácí letecké přepravy v Číně a prudký pokles poptávky po mezinárodní letecké přepravě zahrnující destinace v Asii a Tichomoří.

„Letecké firmy v únoru dostaly ránu palicí jménem covid-19. Ve snaze zastavit šíření viru se uzavřely hranice. Kvůli dopadu na letecký průmysl nemohly aerolinky dělat v podstatě nic kromě snižování nákladů a přijímání nouzových opatření, aby za těchto mimořádných okolností přežily,“ dodal.

Letecké společnosti by letos kvůli dopadům koronaviru mohly na tržbách přijít o 252 miliard dolarů, v přepočtu asi 6,4 bilionu korun. Globální aerolinky se z dosud největší krize ve své historii nezačnou vzpamatovávat dřív než v letošním čtvrtém čtvrtletí. Jakékoli oživení navíc bude jen krátkodobé, pokud se v zimě objeví nová vlna této nemoci

I kvůli koronaviru někteří z dopravců ohlásili konec. První ze společností, která končí, je britská letecká společnost Flybe. Jedná se o největší regionální aerolinku, která představovala klíčovou část britského leteckého průmyslu. Británie teď bude muset čelit důsledkům ztráty tohoto důležitého článku vnitrostátní dopravy.

K redukci počtu letů už začátkem března přistoupily České aerolinie. „V posledních dnech zaznamenáváme výrazný pokles poptávky po cestování a nákupu letenek kvůli obavám z koronaviru,“ uvedla tehdy Vlaďka Dufková, mluvčí skupiny Smartwings, pod niž ČSA spadají. 

Letecké společnosti teď ve srovnání s polovinou ledna fungují s využitím méně než poloviny svých kapacit. Jen minulý týden je proti plánovaným letům snížily o 20 milionů sedadel. Informovala o tom analytická společnost OAG. 

„Za osm týdnů klesla kapacita aerolinek po celém světě ze 106 na 90 milionů (sedadel),“ uvedl analytik John Grant ze společnosti OAG. „Za další dva týdny se snížila na 49 milionů,“ citovala ho agentura Bloomberg.

Není divu, že i světová letiště, která ročně odbavila desítky, některá téměř sto milionů cestujících, kvůli koronaviru aktuálně zejí prázdnotou...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:57 sobota 1. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 21
  • 20
  • 19
  • 19
  • 18