Peníze pro podnikatele stižené koronavirem: Vláda schválila bezúročné půjčky

Už teď je jasné, že koronavirus bude mít na světovou ekonomiku velmi vážný dopad a Česko nebude výjimkou. Velký vliv bude mít nejen na firmy zabývající se logistikou nebo výrobou, ale i na turistický ruch. Těm všem se vláda rozhodla pomoci a přichází s bezúročným financováním pro podnikatele zasažené infekcí.

Program Úvěr Covid má přinést malým a středním podnikům podporu ve formě zvýhodněných úvěrů ve výši 500 tisíc až 15 milionů korun s nulovou úrokovou sazbou.

„Pro podnikatele je klíčové, aby se k nim pomoc dostala včas. Vláda proto program, za jehož rychlou přípravu děkuji všem, kteří se na něm podíleli, schválila takřka obratem tak, aby od dubna mohla ČMZRB přijímat žádosti,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Tím naše pomoc samozřejmě nekončí. Spolu s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou a podnikatelskými organizacemi jednáme i se zástupci cestovních kanceláří, které čelí hospodářským problémům v souvislosti s rušením zájezdů nejen do oblastí postižených koronavirem,“ doplnil s tím, že se koronavirus dotýká snad všech odvětví, v turismu však může napáchat hodně velké škody a ztráty. Lidé se například snaží zrušit lyžařské zájezdy do Itálie, aby po návratu neskončili v povinné karanténě. 

Žadatel o zvýhodněný úvěr bude moci získat toto bezúročné financování, pokud u něj došlo k opoždění plnění, pozastavení plnění nebo zrušení plnění z obchodních kontraktů z důvodu opatření k zamezení šíření koronavirové infekce. 

„Jsem rád, že se nám program podařilo připravit společně s kolegy z MPO v rekordně krátkém čase a můžeme tak flexibilně reagovat na potřeby českých podniků, které v souvislosti s šířením koronaviru přicházejí o své zakázky nebo jsou omezeny ve svých obchodních aktivitách,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) Jiří Jirásek.

Úvěry budou poskytovány až do výše 90 procent způsobilých výdajů, se splatností dva roky včetně možnosti odloženého splácení až na dobu až jeden rok. Peníze mohou být použity například na pořízení drobného hmotného nebo nehmotného majetku, pořízení a financování zásob nebo další provozní náklady a výdaje.

Žádosti mohou podnikatelé podávat na pobočky ČMZRB už od 1. dubna 2020.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:49 čtvrtek 9. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 89
  • 29
  • 28
  • 27
  • 26
  • 24