To nepochopíte: Na Macháči proběhla seznamka vysokoškoláků! Výsledek? 116 nakažených!

Nad tím zůstává rozum stát. Pandemie koronaviru dále postupuje a během středy přibylo opět přes dva tisíce nakažených, celkově už jich je více než vyléčených. Ke statistice výrazně přispěli i studenti několika vysokých škol, kteří se zúčastnili seznamovacích kurzů u Máchova jezera a večery trávili třeba na oblíbené diskotéce Bílý kámen bez roušek. Na nadcházející prodloužený víkend je naplánovaná další seznamovací akce. Přestože organizátoři slibují roušky a rozestupy, nikdo nemůže zabránit studentům, aby se chodili bavit na diskotéku.

Začátkem září se na oblíbeném „Mácháči“ pořádaly adaptační kurzy studentů několika vysokých škol. Výsledek? Zatím 116 nakažených, ale počet je pravděpodobně mnohem vyšší. Informoval o tom sever iRozhlas.

U Máchova jezera se vystřídaly dva turnusy, v každém bylo asi 700 studentů, a to z nejrůznějších univerzit v celé zemi. Taková koncentrace lidí na jednom místě je za daných okolností opravdu na pováženou.

Je potřeba zmínit, že školy ve většině případů neměly se seznamovacími kurzy nic společného, pořádaly je specializované agentury.

Organizátoři kurzů prý dbali na dodržování opatření, jenže studenti během většiny akcí a nejrůznějších her nenosili roušky. Večer se pak chodili bavit na populární diskotéku Bílý kámen v Doksech.

Tuto fotografii zveřejnila agentura PartyStudent 11. září. Není patrné, zda skutečně v tomto období, tedy ve chvíli, kdy se na Mácháči šířil koronavirus, byla i pořízena.

„Z této akce máme taky několik případů na Technické univerzitě v Liberci. Je to akce, která byla organizovaná bez našeho vědomí. Na nás se pořadatelé neobrátili. I kdyby nastavili nějaká opatření, nebyl dobrý nápad v této době něco takového vůbec organizovat,“ sdělil iDNES.cz krajský hygienik Vladimír Valenta.

Akce nápadně připomíná masivní šíření nákazy mezi návštěvníky pražské diskotéky Techtle Mechtle. Také tam se návštěvníci dobře bavili, pily se drinky z jednoho brčka, aby poté pražská hygiena po desítkách odhalovala desítky dalších a dalších nakažených.

Tuto fotografii zveřejnila agentura Partystudent 11. září. Není patrné, zda skutečně v tomto období, tedy ve chvíli, kdy se na Mácháči šířil koronavirus, byla i pořízena.

Na Mácháči bude očividně živo i v dalších dnech. Agentura PartyStudent.cz pořádá ode dneška seznamovací kurz pro Vysokou školu obchodní v Praze a chlubí se tím.

„Na seznamovák jedeme! Nařízení, které vláda vydala, neohrozí náš seznamovák. Většina programu probíhá ve venkovních prostorách kempu. Při stravování jste rozděleni a každý má své místo k sezení. Večerní program je také organizován tak, aby neporušil vládní nařízení. Při příjezdu vám bude také změřena teplota bezkontaktním teploměrem. Děkujeme všem a těšíme se na Macháči,“ informuje agentura na Instagramu, kde se objevily i fotografie z prvních seznamovacích kurzů.

Vyjádření zveřejnila agentura před třemi dny, tedy ještě předtím než ministr zdravotnictví Prymula ohlásil omezení venkovních akcí. Zdá se však, že ani nejnovější opatření agenturu v uspořádání seznamovacího kurzu nezastaví. Včera se ve facebookové události objevila fotografie instruktorů, kteří už se na příval vysokoškoláků chystají.

Na další seznamovák je vše nachystáno.

„Instruktoři na letošní seznamovák už jsou zde a právě probíhá jejich školení. Samozřejmostí jsou roušky a všichni mají své místo k sezení. Stejně tak to bude i v průběhu akce, abychom dodržovali nová vládní opatření. Těšíme se na vás!“ stojí v příspěvku.

Přibývá nakažených, hospitalizovaných i obětí

Během středy se nových případů nákazy koronavirem objevilo 2309. Počet nakažených už tak překonal i počet lidí, kteří se z onemocnění covid-19 vyléčili. Od března bylo pozitivně testováno 55 464 Čechů, vyléčených je 26 861.

Roste také počet hospitalizovaných, aktuálně jich je 628. Z toho 120 lidí se aktuálně nachází ve vážném stavu. Obě tyto statistiky se od začátku září ztrojnásobily.

Během středy přibylo také 11 úmrtí. Obětí už má koronavirus celkově v Česku na svědomí 555, uvedl to web Ministerstva zdravotnictví. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:44 pátek 22. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 91
  • 43
  • 32
  • 23
  • 19
  • 17