Vláda zpřísňuje opatření, nakažených by do konce roku mohlo být 3,6 milionu

Denní nárůst nově nakažených zdolal ve středu poprvé dvoutisícovou hranici, Česko je na tom v přepočtu na počet obyvatel osmkrát hůř než sousední Německo. To bohužel nejsou jediné znaky toho, že pandemie nabírá na síle zuřivým tempem. Přibývá také vážných případů a úmrtí. Vláda se rozhodla zpřísnit opatření, podle odhadů by se do konce roku mohlo nakazit až 3,6 milionu Čechů.

Přesný počet nově nakažených za středu je 2139, aktuálně tak má koronavirus 17 619 Čechů. Čím dál více napilno mají nemocnice. Podle dat z úterka bylo s covidem hospitalizováno 388 lidí, mezidenní nárůst činí 55 pacientů. 

Z toho 81 lidí je ve vážném stavu, za týden jejich počet vzrostl o čtvrtinu. 

Hrozivě vyhlíží především statistika úmrtnosti. Jen za posledních 7 dní si onemocnění covid-19 v Česku vyžádalo 36 lidských životů. Od začátku září je obětí 58 a celkově od chvíle, kdy pandemie udeřila, pak 481.

„Epidemická situace není dobrá, epidemie nabírá na síle. Roste i počet hospitalizovaných,“ prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Od soboty začne opět platit plošný zákaz nočního provozu barů, hospod a restaurací.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek odhadl, že by se do konce září mohlo nakazit 44 tisíc až 70 tisíc Čechů. Šíření koronaviru podle něj jasně souvisí s otevřením škol. Hrozivě také působí odhad, že by v Česku mohlo být do konce roku až 3,6 milionu nakažených. 

Odběrové místo na testování covidu-19 na Václavském náměstí má napilno.

Česko, které bylo na jaře díky rouškám a solidaritě mezi lidmi příkladem pro celý svět, teď patří k těm nejhůře zasaženým zemím. V přepočtu na milion obyvatel jsme na tom dokonce osmkrát hůř než sousední Německo, které mimochodem na červený seznam po Praze zařadilo i Středočeský kraj.

Ve stejné statistice, tedy v přepočtu nakažených na milion obyvatel, už jsou na tom hůře jen Španělé a Francouzi.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:05 pátek 15. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 41
  • 38
  • 37
  • 36
  • 29