Od 25. května nebude nutné nosit roušky na veřejnosti: Má to však háček!

Vláda schválila návrh ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a mění pravidla pro nošení roušek. Od 25. května je lidé nebudou muset nosit venku, pokud dodrží rozestupy dva metry.

„Nošení roušek bude povinné ve vnitřních prostorách staveb, kromě svého domu, v MHD, v taxislužbách a dále tam, kde se nachází lidé ve vzdálenosti do dvou metrů v případě, že se nejedná o rodinu,“ informoval v souvislosti s uvolňováním pravidel po epidemii koronaviru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vláda schválila také další výjimky v nošení roušek například u logopedů nebo u účastníků přijímacích řízení na školách při rozestupu 1,5 metru a maximálně 15 lidech v místnosti.

„Roušky by se od června měly dál povinně nosit v uzavřených prostorách, třeba v MHD, práci, obchodu nebo v kině. Venku dobrovolně, ale doporučuji chovat se tak, ať neohrožujeme ostatní, takže mezi lidmi si ji vždy raději nasadit,“ napsal k tématu na Twitter ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

V otázce povinného nošení roušek mají Češi celkem jasno. Podle ankety TN.cz nejvíce čtenářů hlasovalo pro to, aby se roušky nadále nosily, alej jen v obchodech nebo MHD. Pro tuto variantu bylo přibližně 68 procent hlasujících.

Pro úplné zrušení „rouškového“ opatření hlasovalo 21 procent obyvatel Česka. Zbylých 11 procent hlasujících je pro to, aby se roušky nosily povinně všude na veřejnosti i dál.

Řada lidí na sociálních sítích v souvislosti s neustále se měnícími pravidly anoncovala, že roušky odloží úplně, protože „už je stejně plno lidí v ulicích nenosí“.

Vláda se dále rozhodla zachovat pravidlo, které mezi osmou a desátou hodinou ranní nákup v obchodech nad 500 metrů čtverečních vyhrazuje pro seniory nad 65 let.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:33 úterý 8. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 156
  • 44
  • 39
  • 35
  • 31
  • 31