Prodloužit nouzový stav? Měsíc je moc dlouho, stačí 14 dní, zní z opozice

Stačilo pár týdnů a na české politické scéně se vše vrací do starých kolejí. Mezi opozicí a vládními stranami vzniká spor o prodloužení stavu nouze. O návrhu premiéra Andreje Babiše má vláda jednat příští týden, bude ale potřebovat souhlas Sněmovny. A zatímco vláda požaduje další měsíc, podle část opozice by stačilo 14 dní.

Současný stav nouze platí do 12. dubna. Už teď je ale jasné, že bude delší. Premiér Andrej Babiš (ANO) poprvé mluvil o prodloužení stavu nouze před dvěma dny, podporuje ho i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a v neposlední řadě také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

Hlavním argumentem je, že nárůst počtu pozitivních případů nezpomaluje. „Vstupujeme nyní do kritické fáze epidemie nemoci covid-19,“ uvedl Vojtěch v souvislosti s koronavirem.

„Nemáme jinou alternativu než požádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, a to na dobu 30 dní. Pokud by skončil, znamenalo by to obrovské komplikace při zajišťování ochranných pomůcek pro naše obyvatelstvo a pro pracující v první linii a to si teď nemůžeme dovolit,“ uvedl pro TV Nova Hamáček.

I když opozice opatrně souhlasí, zaznívají i kritické hlasy. Jako by se někteří politici „oklepali“ ze strachu z pandemie a vrátili se ke své původní rétorice. „Pokud odborníci mají za to, že to je nezbytné, tak jsem pro,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura.

Protože nouzový stav dává vládě volnou ruku k provádění rychlých opatření i bez zadávání veřejných zakázek, je trnem v oku dlouhodobým vládním kritikům. „Jsme připraveni se sejít k rozhodování v kratším intervalu. Bylo by namístě prodlužovat nouzový stav maximálně o 14 dní,“ míní místopředseda ODS Martin Kupka.

„Klidně se znovu sejdeme, znovu ho prodloužíme. Ale nechce se nám dávat vládě tak dlouhý bianco šek. Na co potřebujete stav nouze v jednotlivých resortech? To není jasné. To chceme slyšet. Chceme znát cíle,“ souhlasí předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Byla to právě jeho domovská strana, která na začátku epidemie v Česku prohlásila, že vláda mohla být, co se opatření týče, rychlejší a pružnější. 

Pak si naběhl na smeč, když pro lidi v karanténě žádal 100 procent platu, aby se pak omlouval, že se spletl, když tvrdil, že pro ni neplatí pravidla jako pro nemocenskou. Ministryni financí Aleně Schillerové nabídl, že kdyby to bylo na něm, najde v resortech volných 40 miliard jakoby nic. „Myslím, že pan Kalousek pro tuto zemi už udělal dost,“ pousmála se ministryně a s díky odmítla.

Lépe, rychleji a jinak by situaci řešil i jeho stranický kolega. „Dnes, kdy už máme první nakažené koronavirem v Česku, působí vládní rozhodnutí jako preventivní nasazení prezervativu po pohlavním styku,“ prohlásil začátkem března poslanec Vlastimil Válek (TOP 09), původní profesí radiolog a lékař, který kritizoval vládní kroky a nařízení v souvislosti s hrozící nákazou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:10 středa 29. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 28
  • 27
  • 27
  • 26
  • 25