Vaření v dobách korony: Čím nahradit zeleninu, která teď stojí stejně jako maso?

Sucho i koronavirus a s ním spojené zavřené hranice a nedostatek sezonních pracovníků udělaly ze zeleniny vpravdě luxusní zboží. Ceny rajčat, okurek, paprik i květáku vyletěly tak vysoko, že si řada zákazníků každý nákup pečlivě rozmýšlí. Naštěstí existuje řada způsobů, jak se dostat k vitamínům, minerálům i vláknině za zlomek toho, co v supermarketu stojí plody ze Španělska nebo Holandska.

Všichni, kdo chtějí žít zdravě a v době koronaviru posílit imunitu konzumací ovoce nebo zeleniny, musejí teď sáhnout do peněženky sakra hluboko. Skleníková rajčata nyní pořídíte za 150 korun za kilo, okurku hadovku za dvacku, kilo paprik dokonce za 140 korun a třeba kilo cukety nebo květáku i za víc než 70 korun.  

Člověka při pohledu na ceny v supermarketech jímají mrákoty a nejeden zákazník přemítá, jestli není lepší si místo zeleniny koupit radši kilo masa, které vyjde cenově skoro nastejno.

Čerstvou okurku nebo rajče sice konzervovanými těžko nahradíte. Pokud vám ale jde o to, dostat do sebe potřebné vitamíny a minerály, stejně jako prospěšnou vlákninu, nabízí se celá řada chutných způsobů.

Jedním z nich je „polní pych“. Vypravte se za město nebo do parku a zaměřte se na místa, kam nechodí tolik lidí (a jejich psích miláčků). Téměř vždycky budete mít štěstí na kopřivy, smetánku lékařskou a další jedlé byliny, které teď na jaře nejen léčí, ale i chutnají.

Nejpozdější termín, do kterého je vhodné mladé kopřivy sbírat, je 20. květen. Pak už rostlina obsahuje příliš mnoho dusičnanů, navíc třeba ve „špenátu“ nebo pestu nechutná tak dobře. Listy pampelišek skvěle doplní saláty, hodí se i do náplní do slaných koláčů, stejně jako mladé výhonky bršlice nebo popence.

Nejen pro ty, kdo si na divoce rostoucí byliny netroufnou, je ideální kysané zelí nebo kimchi, což je jeho korejská obdoba. Tak daleko za pikantní pochoutkou nemusíte, s trochou štěstí a trpělivosti se dá připravit i doma, navíc za pár korun, protože v obou případech hraje prim zelí, respektive pekingské zelí a pár dalších přísad, které lze obměňovat podle chuti. 

Kimchi překypuje nejen charakteristickým aromatem a vůní, ale i vlákninou a vitamíny skupiny B. Nechybí esenciální aminokyseliny a minerální látky, například železo, vápník, selen a množství  antioxidantů.

Extra porci prospěšných živin a příjemné chuti dostanete i v případě naklíčených zrn a luštěnin. Ideální je čočka, hrách nebo fazole mungo. Stačí je přebrat, přes noc namočit a pak je přemístit do misky nebo nádoby, ve které budou klíčit a udržovat se vlhké, nikoli však ve vodě. Dvakrát denně propláchnout a za dva tři dny máte hotovo. 

Naklíčené luštěniny a obiloviny se pyšní velkým množstvím vitamínu C, B a vlákniny, o zdraví prospěšných enzymech, které se klíčením aktivují, ani nemluvě. Hodí se do salátů, polévek i pomazánek, lze je také zapéct. Třeba se sádlem a česnekem po vzoru našich předků...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:59 sobota 5. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 30
  • 28
  • 28
  • 26
  • 25