Vaření v dobách korony: Konvalinková rýži jedla syrovou, vy kouzlete radši z vařené

Po rýži se hubne! Vsaďte na rýžovou dietu, hlásají titulky dietních speciálů (převážně) ženských časopisů. Zkoušela to i herečka Naďa Konvalinková (68), která ji jedla dokonce syrovou, aby obalamutila svůj žaludek. Pokud se rýží budete ládovat od rána do večera, nezhubnete. I tak si jí k obědu uvařte raději víc. Z toho, co vám zbude, vykouzlíte celou řadu parádních jídel.

Rýže byla jednou z potravin, které z obchodů v souvislosti s koronavirem mizely jako první. České domácnosti tak doma mají vskutku bohaté zásoby. „Museli jsme navýšit výrobní kapacity až o sedmdesát procent,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES Marko Vitelj, šéf jednoho z největších dodavatelů rýže na český trh, společnosti Podravka – Lagris.

„Vzpomínám na rýžovou dietu, kdy si člověk dal ráno zrníčko syrové rýže, druhý den dvě a tak to šlo až do 99 a pak zase zpátky a k tomu se jedla běžná strava. Ze syrové rýže se v žaludku měla vytvořit nestravitelná koule, takže člověk by pak neměl mít hlad a neměl by přibrat,“ zavzpomínala pro deník Právo Naďa Konvalinková na jednu z diet. Zajímavý způsob, jak naložit se zásobami strategické suroviny. Rýžové přebytky ve spíži svádí k různým nepravostem i více či méně šíleným dietním plánům, vy se však vydejte smysluplnější cestou. 

Až budete zamýšlet nad zbytkem uvařené rýže od oběda nebo večeře, dejte jí ještě šanci, než se nad ní zavře víko odpadkového koše.

Z uvařené rýže, pokud jste ji moc nesolili nebo dokonce neokořenili, můžete připravit celou řadu snídaňových pochoutek. Od rýžové kaše, pudinku, což je v podstatě totéž, záleží akorát na hustotě a teplotě při podávání, až po lívance nebo placičky. Samostatnou kapitolou je rýžový nákyp, pokud ho však chcete dělat k snídani, je lepší si trochu přivstat.

Přebytky od oběda se náramně hodí do „školního“ rizota, které se schovává i za přívlastky srbské, maďarské, kuřecí nebo třeba vepřové. Jde o skvělý způsob, jak zužitkovat zbytky (mražené) zeleniny, pečeného masa, krůtích krků, ze kterých jste uvařili vývar, i sýra, který se hodí ke strouhání. Pořád se najde dost těch, kdo tuzemské rizoto milují a nad pravou „itálií“ ohrnují nos, protože jim přijde „řídké“ a vůbec takové divné...

Hitem asijských bister a restaurací je smažená rýže, kterou si hravě připravíte i doma. I do ní můžete přihodit leccos. Od koření (pepř, kari, směs pěti vůní, paprika, garam masala, zázvor, citronová tráva...) přes zeleninu (i kysanou, třeba kimchi), ovoce (ananas), vejce (omeleta, míchané, zastřené nebo sázené) až po maso.

Chybět by neměla sójová omáčka. Rybí nebo ústřicovou omáčku, podobně jako jako chilli papričky a koření sambal, volte raději s citem. Ne všichni milují pikantní chutě a mají „plechová ústa“ jako třeba vy. Výborně se hodí sezamový olej i pražená sezamová semínka, stejně jako čerstvé výhonky.

Hodně záleží na chutích a osobních preferencích, ochucující a potenciálně problematické přísady dejte raději na stůl bokem, ať si rýži každý dochutí, jak je libo.

Vařená rýže je skvělá i do směsi, kterou naplníte paprikový lusk, cuketu, lilek i zelné listy. Hodí si i jako zavářka do polévky, třeba vývaru nebo rajčatové.

Z rýže můžete připravit při troše zručnosti (a dostatku času) i arancini, italský předkrm, kterým zabodujete (pokud se vám povede). Ideální je rýže také do salátů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:47 středa 5. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 33
  • 32
  • 31
  • 31
  • 30