Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vaření v dobách korony: Co se starším pečivem a jak na různé pochoutky z chleba?

    Ani staršímu pečivu není třeba říkat sbohem. V kuchyni ho využijte na zahuštění, do italského salátu nebo třeba do slané žemlovky. | foto: Koláž Expres.cz

    Kdo by neznal chlebovou pochoutku? Laskomina, která je více retro než dezert metro, nevyžaduje příliš zručnosti. Snad jen při krájení božího daru. Geniálně jednoduchý recept, který si vy i vaše rodina a přátelé oblíbí a pošlou ho dál. Ze staršího pečiva včetně šumavy vykouzlíte mnohem více.

    Když se řekne chlebová pochoutka, řada pamětníků se začne usmívat a vzpomínat na doby (ne)dávno minulé. Pomineme-li fakt, že když se něco v receptu nazývá pochoutka, nemusí to ve výsledku chutnat, bývala chlebová pochoutka nedostižným hitem prázdných kapes a špajzů na vysokoškolských kolejích i častým aktérem mnoha vtipů a humorných situací.

    Mnohoslibný název skýtal tlustou skývu chleba vloženou mezi tenčí plátky chleba. „Tlustý krajíc chleba mezi dvěma tenkými jako typické jídlo českých studentů VŠ,“ vysvětluje dnes již legendární pokrm web Čeština 2.0.

    Starému pečivu můžete vdechnout nový život i ochuceným máslem a následným zapečením v troubě nebo na grilu.

    Chlebová „trojkombinace“ dnes vyvolává blahosklonné pousmání, což neznamená, že je třeba se staršímu pečivu vysmívat a lámat nad ním hůl. Pokud není archivní a nehostí mikroorganismy různých barev a „národností“, směle s ním do kuchyně!

    Klasická šumava, která už není tak křupavá, abyste se kvůli ní vraceli před půl zeměkoule, je skvělá na topinky nebo chleby ve vajíčku. Ty milovníci oldschoolových fastfoodů znají také jako smaženky. Po probdělé noci (anebo před ní) ideální vzpruha, jen pozor na oblohu v podobě cibule, hořčice nebo jiných aromatických surovin.

    Když už jsme u těch bujarých nocí, které často začínají slovy „Jdu na jedno“, chléb se skvěle hodí i na zahuštění polévek, omáček a gulášů, včetně toho z piva a k pivu.

    Z tvrdšího chleba můžete prostým usušením, upečením nebo osmažením získat na stole velmi ceněné krutony. Fakt, že jsou tvrdší než ty z bílého pečiva, ocení všichni, kdo nemají rádi rozmočenou housku v polévce. Hodí se třeba do česnečky nebo cibulačky.

    V italském salátu panzanella vynikne chuť zralých rajčat, okurek a cibule. Chlebové krutony zeleninu skvěle doplní.

    V originále se sice používá italský chléb, do salátu panzanella ale můžete využít i krutony z pečiva českého původu. Než je smícháte s rajčaty, okurkou, cibulí, paprikami a zalijete je octem a olivovým olejem, je lepší je opéct, aby v osvěžujícím pokrmu vydržely delší dobu křupavé.

    Hodí se i do zapékaných jídel, kde nahradí těstoviny, brambory nebo rýži. Vězte, že i žemlovka naslano skvěle funguje, zvláště v doprovodu zeleniny, sýrů nebo bešamelu.

    Starší pečivo se hodí i na výrobu v Česku (a jinde na světě) tolik oblíbené strouhanky, která je základem ještě oblíbenějšího trojobalu. Ideální je z den dva starého pečiva. Jen pozor na „tukáče“ nebo housky tvrdé jako kámen. Strouhanka nasákne olej a ostatní tekutiny jako houba, snad ještě ochotněji než lilek, který je „mistrem nasákavosti“.

    Oblíbenou přísadu sekané, karbanátků a dalších variací mletého masa lze ochutit bylinkami, muškátovým oříškem nebo citronovou kůrou.

    S přebytky můžete do mrazáku, pokud jste ve strouhance neobalovali syrové maso, ryby nebo jiné „rizikové“ delikatesy.

    Chřestu sluší gril nebo mírné povaření, křupavá strouhanka, máslo, sůl a pepř.

    Obohacená strouhanka (upotřebíte i zbytek sýra nebo ořechů) se hodí na všechna zapékaná jídla. Osmažená na másle nebo oleji se hodí na vařený chřest, brokolici nebo květák, stejně jako na bramborové šišky či špagety.

    Právě na nich na italském jihu kdysi v kuchyni chudých suplovala drahý a nedostupný parmazán a další druhy sýra. Posypat lze i ryby nebo maso, stejně jako třeba uzeniny.

    Ochucená strouhanka je skvělá i do těstovin. V chudých oblastech na jihu Itálie suplovala parmazán.

    Strouhankou z nesoleného pečiva (nesypaného třeba kmínem) je samozřejmě možné sypat i sladká jídla, v takovém případě jí prospěje osmažení na másle i rozpuštěné máslo k podávání.

    Zahustí i příliš řídké náplně do buchet nebo závinů, zkrotí i příliš šťavnatá jablka ve štrúdlu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 pátek 28. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      33
    • Tvl
      30
    • Trapas
      27
    • Haha
      26
    • Sladký
      26
    • Cože
      25