Domácí vaření v dobách korony: Mleté maso na celý týden, to není jen sekaná nebo karbanátek

Co bude k jídlu? Nevinná otázka, která dokáže rozčílit nejednu hospodyňku, která si marně láme hlavu nad tím, co naservírovat rodině. Otázka, která teď kvůli koronaviru přidělává vrásky nejednomu rodiči, děti nechodí do školy ani do školky a s tím odpadají také obědy. Vybrali jsme suroviny, z nichž při troše štěstí vykouzlíte hotové divy. Jednou z nich je rozhodně mleté maso.

Když se řekne mleté maso, většině lidí se vybaví sekaná, karbanátek, holandský řízek nebo plněné papriky. Což o to, jídla jsou to oblíbená, jen v očích některých strávníků trochu obyčejná a „ohraná“.

Z mletého masa se dá připravit celá řada jídel, kterými uspokojíte i ty nejvybíravější členy rodiny. A rozhodně nemusíte trávit půl dne sháněním potřebných surovin. Většinu z nich máte v lednici nebo ve spíži, pokud ne, seženete je v každém supermarketu, a to i teď, v době, kdy Českem obchází strach v podobě koronavirové nákazy.

Z jednoho pekáče

Ať už jde o řeckou (srbskou, bulharskou nebo makedonskou) musaku, nebo britský pastýřský koláč, budete potřebovat pekáč s vyšším okrajem nebo zapékací mísu a samozřejmě mleté maso.

Musaka sází na vrstvení směsi z masa, rajčat, cibule a česneku (soli, pepře a případně špetky skořice), dále bešamelu, brambor a grilovaného lilku nebo cukety. Receptů na tu „pravou“ musaku je celá řada, a tak záleží spíš na obsahu spíže a osobních preferencích. Příprava je sice trochu náročnější a zabere víc času, to ale v „časech korony“ není zas tak na škodu. Výsledek stojí za to!

Pastýřský koláč, který vznikl jako z nouze ctnost a způsob, jak upotřebit kousky masa, zeleniny a trochy brambor, má vrstvy v zásadě dvě. Základem je ragú z mletého masa, které přidáte k orestované cibulce a kořenové zelenině. Zahustí se trochou mouky a pak se přidá rajčatový protlak, bobkový list a vývar. Po třiceti minutách máte hotovo, stačí jen osolit a opepřit, případně doladit špetkou cukru.

Mezitím se uvaří brambory, z nichž se za účasti másla a mléka nebo smetany připraví hustší pyré. To lze dochutit nejen solí a pepřem, ale i muškátovým oříškem, přidat žloutek anebo sýr, ideální je čedar nebo blaťácké zlato. 

Do pekáče se pak dá nejprve masová směs a na ni bramborová kaše. Povrch se může zvrásnit vidličkou a šup s tím do trouby vyhřáté na 200 stupňů na 20 až 30 minut, až povrch zezlátne.

Mleté maso si můžete užít i v méně pracných receptech. Stačí k němu přidat balkánský sýr nebo fetu, ajvar a oblíbené bylinky jako třeba tymián, rozmarýn nebo saturejku, jedno vejce a vytvořit kuličky, které upečete v troubě. Ideálním společníkem je rajčatová omáčka.

Pokud připravujete sekanou, můžete část strouhanky nahradit vychladlou směsí kořenové zeleniny orestované s cibulí, dochucené dijonskou hořčicí. Tou pak můžete šišku sekané také potřít předtím, než ji dáte do trouby.

Do sekané můžete přidat i olivy, sušená rajčata a citronovou kůru. Experimentovat můžete i s kořením. S mletým masem, ať už ve tvaru šišky, nebo kuliček, náramně ladí kajenský pepř a nové koření. V takovém případě nezapomeňte na dip ze zakysané smetany a kopru.

Boloňské ragú i chilli con carne

Kdo neholduje paprikám, může ochucené mleté maso (případně i s rýží) zapékat v „nádobě“ z cukety, lilku nebo třeba dýně a má rovnou i přílohu.

Skvělými jídly, která se jeden den chutnají a druhý den se mohou zamrazit, jsou chilli con carne a boloňské ragú. První jmenované uspokojí hlavně milovníky pikantních pokrmů, to druhé zase dětské strávníky. Tajemstvím úspěchu je dlouhé vaření. Ideální je proto litinový hrnec, který dobře drží teplo a v němž se směs masa a rajčat vaří rovnoměrně. 

Chilli con carne uspokojí i milovníky pikantnějších chutí.

Tato jídla nejsou pro ty, kdo chtějí mít za 20 minut hotovo. Na plotně stráví zhruba tři hodiny, kdy je dobré je po očku hlídat a občas promíchat. Na druhou stranu výsledný efekt stojí za to. Zvláště když do boloňského ragú v tu pravou chvíli přidáte mléko (k masu, které ztratí červenou barvu poté, co jej pár minut restujete) a do chilli con carne pár kostiček kvalitní hořké čokolády (v tomto případě až ke konci vaření).

Boloňské ragú se všude na světě podává s parmazánem a špagetami, ty by si ale Italové nikdy nedali. Zvolili by tagliatelle, lasagne nebo polentu. Když vám ragú zbude, můžete jím naplnit toasty a s trochou sýra zapéct.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 20. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 113
  • 48
  • 43
  • 43
  • 42
  • 38