Chřest je bohatým zdrojem bílkovin, vitamínu A, vlákniny a kyseliny listové. Navíc díky vysokému obsahu draslíku napomáhá regulovat krevní tlak, obsahuje i železo a rutin, čímž si jeho konzumenti mohou posílit svůj imunitní systém. Jeden stonek má navíc jen čtyři kalorie. Odborníci doporučují konzumovat sedm stonků chřestu denně.
Chřestová sezona je teď v plném proudu, a tak je nejvyšší čas se vypravit na trh nebo do obchodu.
„Pokud se zaměříme ryze na český chřest, jeho sklizeň probíhá zhruba od poloviny dubna do konce června. Čerstvý chřest by měl vonět, není na povrchu svraštělý. V případě bílého chřestu má pak lesklý povrch a sevřené hlavičky. Není pružný a při ohnutí praskne. Naopak čerstvý zelený chřest můžeme i drobně ohnout,“ radí nákupčí čerstvé zeleniny pro Tesco Martin Kubín.
Zelený chřest je na zpracování jednodušší. V případě, že je mladý, stačí jej omýt a oddělit spodní dřevnatou část, což jsou asi tři centimetry. U bílého chřestu je kromě odříznutí dřevnaté spodní části nutné ho pečlivě oloupat celý až po hlavičku. Slupka totiž obsahuje hořké silice.
„Chřest loupeme vždy od hlavičky směrem dolů. Musíme ale dávat pozor, protože je velmi křehký. Očištěný či oloupaný chřest pak vložíme do vroucí osolené vody, do které můžeme podle chuti přidat i lžičku cukru, octa nebo plátek citronu a lžičku másla,“ vysvětluje Kubín.
Doporučená doba vaření bílého chřestu je osm až dvanáct minut, u zeleného stačí pět minut. Mladý zelený chřest se dá jíst i syrový, hodí se třeba do salátů nebo jídel s těstovinami.
Vařený chřest ideálně doplňují omáčky, zejména pak bešamelová či holandská. Superzdravá zelenina se hodí i na zapékání nebo gril, třeba v doprovodu se slaninou nebo parmskou šunkou.
Výborně chutná i chřestové rizoto nebo těstoviny, v nichž hraje prim právě špargl, a také polévky. Ať už je čistě jen z chřestu, anebo doplněná i o další druhy sezonní zeleniny. Chřest se skvěle hodí také na pizzu a jako náplň slaných koláčů nebo závinů.
Fotogalerie |