Po bitvě je každý generál: Klaus kárá vládu a chce, aby lidé vyšli do ulic

Strach o vývoj české ekonomiky, která v souvislosti s koronavirem utrpěla a ještě utrpí citelnou ránu, přiměl Václava Klause jednat. Vláda by podle něj měla urychleně začít něco dělat, aby hospodářská krize byla co nejmenší. Vyzývá lidi, aby mu pomohli tím, že půjdou do práce a pak do ulic demonstrovat, zatímco on jim bude z pohodlí domova kázat.

I když Česko a s ním i Evropa a celý svět podobnou situaci zažívají de facto poprvé, nikdo proto přesně nevěděl, jak na koronavirus správně a nejúčinněji reagovat, jako hub po dešti přibývá „generálů po bitvě“.

Jedním z takových je i Václav Klaus, který si roušky moc neoblíbil a ani se tím netajil.

„Každý se mě ptá, co říkám na dnešní koronavirovou pandemii. Daleko víc mě děsí opatření, která dělá náš krizový štáb. V obdobné formě je ale dělá řada vlád sousedních zemí. Byl jsem šokován, když jsem zjistil, že v Bavorsku jsou pokutováni tisíci eury lidé, když sedí v autě čtyři najednou. My jsme oproti tomu v docela dobrém stavu,“ pokáral v rozhovoru pro Novinky.cz Česko, aby ho hned poté pochválil. 

„Lidé se daleko více osmělují a říkají: Tohle ne. Řada medicínských odborníků se osměluje říci, že principiálně nesouhlasí s řešením, které propaguje pan profesor Prymula a lidé kolem něj. Pokud první fáze byla březnová, druhá dubnová, tak třetí, květnová fáze už by měla být vzpoura davů. Lidé už by opravdu měli říct dost, a je načase, aby to řekli,“ míní bývalý prezident, který má za to, že se blížíme chvíli, kdy lidé vyjdou do ulic vyjádřit svůj nesouhlas.

Předtím by ale podle něj měli jít nejdřív do práce, aby byly ekonomické ztráty co nejmenší.

„Manifestace v ulicích ano, k tomu se blížíme. Ty jsou ale v nouzovém stavu zakázány, ve stanném právu se na demonstrující střílí. Měli bychom si vyjasnit, jak to s námi vláda zamýšlí,“ řekl rázně pro Novinky.cz Klaus.

Znepokojuje ho blahosklonný postoj vlády k tomu, jaké to bude mít následky pro naše životy, a to nejen v úzce ekonomickém slova smyslu. 

„Mám hrůzu z toho, že lidé se v karanténě uvelebují. Řada lidí zjistila, že má slušný příjem a nemusí chodit do práce. Může sedět doma, chodit na procházky, věnovat se dětem a požitky jim plynou stejné, jako by normálně pracovali. Pokud to zvítězí, vidím to černě,“ načrtl nepříliš světlé zítřky Česka bývalý politik, který však pro vládu nemá žádné účinné řešení. 

Přiznává, že se s koronavirem teprve učíme žít a nevíme, co od něj vlastně čekat. „Co ten virus všechno umí a neumí, jak je zákeřný, svět medicíny zatím nemá žádné zásadní informace. Nevím, jestli jsou roušky opravdu tou geniální obranou,“ zamýšlí se Václav Klaus, který na rozdíl od svého syna roušky nemá zrovna dvakrát v lásce.

„Já to v nich ještě chviličku přežiju, ale myslím, že už dlouho ne. Ale jestli přežije naše společnost jako celek a jestli to přežije její ekonomika, to mám strach, že ne. Právě proto musí mít vláda schopnost pružně zareagovat,“ dodal bývalý ministr financí, premiér i prezident Česka.

Jeho slova pořádně namíchla ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který se proti nim ohradil na Twitteru. Nelíbí se mu zejména fakt, že Klaus tvrdí, že vláda dělá z komára velblouda, když má koronavirus za velmi nebezpečného protivníka.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:15 čtvrtek 20. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 80
  • 40
  • 28
  • 28
  • 24
  • 23