Bojíte se, že se z vás v karanténě stane metráček? 5 triků, které udrží kila na uzdě

Domácí karanténa a omezený pohyb osob jsou velkou zatěžkávací zkouškou. Nuda, úzkost, vztek i pasivní agrese a emoční rozladění jsou ideálními parťáky pro to, aby člověk snědl více, než byl zvyklý. Když se přidá nedostatek pohybu, je zaděláno na problém. Stačí pár fíglů a z domácího vězení nemusíte vyjít jako koule!

1. Vařte si

Spálíte i vodu na čaj a míchaná vajíčka jsou pro vás nedostižnou metou? Pak se nedivte, že v době karantény kynete více než kvásek v nejlepší kondici. Nevymlouvejte se na nedostatek času a nápadů a zkuste si alespoň jedno jídlo denně připravit sami. 

Vytáhněte zaprášené kuchařky, podívejte se do spíže a lednice a zkuste se zamyslet nad tím, proč už měsíc jíte dokola tři jídla.

Takhle snad dopadneme.

Také internet je plný inspirace, stačí se jen odhodlat k činu. Vítaným zdrojem tipů jsou také příbuzní a známí. Zavolejte jim a poproste o jejich oblíbený recept.

2. Uklízejte

Pokud máte z tělesné aktivity osypky a cesty do parku se bojíte jako čert kříže, nezoufejte. Spálit kalorie můžete i při úklidu.

I na lehké domácí práce jako mytí nádobí nebo příprava jídla potřebuje vaše tělo energii. Spálíte stejně jako při pomalé chůzi na páse nebo lehkém zdravotním cvičení. V závislosti na intenzitě jde o 400 až 1000 kJ za hodinu.

U náročnější domácí práce jako mytí oken, vytírání nebo nákupy je to 1500 až 2500 kJ za hodinu, stejně spálíte i během chůze na páse, při pomalejší jízdě na rotopedu nebo lehkém posilování.

Sex, stěhování nebo štípání dříví vás připraví o 1500 až 2500 kJ, podobně jako svižná jízda na rotopedu nebo aerobik.

3. Zapisujte

Zapisováním si proces jedení lépe uvědomíte a možná přijdete na to, že jíte buď moc, anebo málo. Ani jedna varianta není optimální. Vytáhněte blok a tužku a dejte se do toho. Možná se budete večer divit, jak jste „skoro nic nesnědli“.

4. Spěte

Nikdo neříká, že si karanténu budete plést s tréninkem na Šípkovou Růženku. Optimálních osm hodin spánku by se vám teď ale mohlo podařit bez větších komplikací, přece jen je domácí izolace k něčemu dobrá. I když se budete budit ve stejný čas jako do práce, nevadí. Pokud budete kvalitně spát, udržíte snáze kila navíc na uzdě!

5. Rodinné menu

V době, kdy se nikomu nechce zbytečně utrácet, se bude hodit rozpis jídla a domácí menu. Zapojte do přemýšlení o jídle celou rodinu, je to záležitost všech. Zkuste vymyslet nová oživení jídelníčku, rozplánujte jídla na celý týden.

Nemusíte ho mít napsaný na stroji a pověsit na nástěnku jako v komedii Pelíšky. Zapojte děti, které mají mnohdy více nápadů a fantazie než unavení rodičové.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 pátek 14. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 25
  • 25
  • 25
  • 23
  • 20