O testy je enormní zájem: Lidé brali odběrová místa útokem, tvořily se dlouhé fronty

Zájem lidí o testování kolektivní imunity na covid-19 byl tak velký, že se kapacity odběrových míst v Praze i v Brně naplnily rychlostí blesku. V Praze dokonce pouhých patnáct minut od otevření odběrových stanů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že lidé mohou přijít i v následujících dnech, není tedy nutné čekat ve frontě.

„Chceme připravit objednávkový rezervační systém, aby to bylo pro občany ještě pohodlnější,“ řekl na ranní tiskovce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a dodal, že je rád, že je to plošné testování na covid-19 takový zájem.

„Je nutné zájem rozložit do několika dnů, čtvrtkem to nekončí,“ potvrdil i jeho náměstek Roman Prymula

V Praze začalo plošné testování v 10 hodin. Kapacita stanů byla vyčerpaná za rekordních 15 minut. Odběrové stany vyrostly na náměstí Míru, u Ministerstva zdravotnictví v Zítkových sadech a v Kateřinské zahradě areálu Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice.

Na náměstí Míru stály stovky lidí v dlouhých frontách, na poslední se ve čtvrtek zřejmě nedostane. Podle reportérky iDNES.cz se ještě krátce před půl jedenáctou na místě nic nedělo, lidé ve frontě již ztráceli trpělivost. Od pátku budou testovací místa rozdávat pořadová čísla. 

„Dnes bylo konečně spuštěno tolikrát slibované plošné testování na koronavirus. Jak vidíme, je to velký zmatek. Vláda zapomněla říct, že se denně bude testovat pouze omezený počet lidí. Vážně si někdo myslí, že jsme příkladem pro celý svět, jak neustále vypráví premiér?“ napsal na Twitter předseda ODS Petr Fiala, který by vše zorganizoval mnohem lépe.

V Brně se testuje na Moravském náměstí a před univerzitním kampusem v Bohunicích. Desítky lidí se u odběrových stanů sešly hned ráno, první zájemci dorazili už kolem šesté hodiny ráno. Za první den, který je organizačně nejvíce náročný, jsou zdravotníci schopni otestovat asi 350 lidí. Stany budou fungovat týden v době od 8 do 18 hodin, přičemž doba od 8 hodin do 10 hodin je vyčleněná pro lidi nad 60 let. 

Testy budou probíhat také v Olomouci, Uničově a Litovli, tedy hlavně v obcích, které byly kvůli koronaviru na dva týdny odříznuté od světa kvůli vysokému počtu nakažených a rychlému šíření koronaviru mezi místními. 

Na bezproblémový průběh testování dohlížela policie.

Testuje se také v Litoměřicích. Od rána stály před výstavištěm Zahrady Čech, kde se v pavilonu G odebírají vzorky, stovky lidí. Podle mluvčí města Evy Břeňové zatím zdravotníci stíhají otestovat všechny příchozí. 

Otestováno bude v Česku asi 27 tisíc lidí. Studie má ukázat, jaký podíl obyvatel různých regionů už má proti koronaviru protilátky a získal případně imunitu. Výsledky by mohly být na začátku května. Měly by naznačit, jak by se nemoc covid-19 způsobovaná koronavirem mohla v zemi dál šířit. Posloužit mají i jako podklad pro rozhodování o opatřeních ke zmírnění dopadů choroby.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:23 pátek 21. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 37
  • 35
  • 32
  • 31
  • 31