Akce jen na potraviny, prodávat teď se slevou grily je riskantní, varují odboráři

Nejohroženější skupinou obyvatel jsou v souvislosti s koronavirem senioři. Vláda jim vyhradila 8. až 10. hodinu dopoledne, aby si ve velkých supermarketech mohli v klidu nakoupit a nepřišli do kontaktu s ostatními lidmi. Hladký průběh však komplikují letákové akce, kdy se v obchodech tvoří fronty i přes zmíněné nařízení.

„Psala jsem panu premiérovi i panu vicepremiérovi, že u nepotravinářského sortimentu bychom navrhovali, aby se vůbec neprodával. Jeden z řetězců měl akci na zahradní grily, nábytek, lehátka apod. a tvořily se tam velké fronty,“ uvedla v rozhovoru pro Blesk Zprávy předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová v souvislosti s letákovými akcemi a koronavirem.

„V tuto dobu je to nevhodné a zaměstnává to zaměstnance, kteří jsou velmi přetížení. Prioritně by se měly firmy zaměřovat na prodej potravinářského zboží, nikoli nepotravinářského, třeba grilů,“ doplnila.

O dočasném zákazu letákových akcí před více než týdnem mluvil také epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Připustil, že mohou být problematické právě v tom, že do obchodu přilákají hodně lidí najednou, což v době koronavirové pandemie není žádoucí, zvláště když velkou část z nich tvoří senioři.

Premiér Andrej Babiš však popřel, že by se případný zákaz slevových akcí vztahoval na potraviny. „Akce jsou určeny hlavně pro ty, kdo si potřebují nakoupit zboží za výhodnější ceny, což jsou právě senioři, takže je zakazovat nechceme,“ informoval veřejnost. V tu chvíli měl na mysli především potraviny, o spotřebním zboží se adresně nezmiňoval.

Otázkou dál zůstává, jak tomu bude třeba se zahradním nábytkem a ostatním spotřebním zbožím, kvůli němuž jsou někteří lidé schopni se v obchodě i pohádat.

Zaznívají hlasy, že by nebylo od věci, kdyby v neděli mohly být velké supermarkety zavřené. „Model, který zveřejnilo Slovensko, považuji za velmi rozumný, že mají v neděli zavřeno. Tam už jde i o zákazníky, o dezinfekci prostor a samozřejmě i o to, aby si ti lidé odpočinuli. Ale v první řadě jde o zdraví,“ připomněla Burianová.

Faktem je, že prodavačky a prodavači, stejně jako ti, kdo vozí zboží do supermarketů, by si nějaký ten den volna navíc nebo prémie za své pracovní nasazení jistě zasloužili...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:16 sobota 25. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 40
  • 20
  • 19
  • 18
  • 16
  • 16