Chvála stolním hrám v dobách karantény: Kterou vybrat, aby se děti nenudily a rodiče nezbláznili?

Koncept, Desítka, Víkend, Co na to Češi nebo třeba Zakázaný ostrov. Nové stolní hry přibývají jako houby po dešti, a tak si rodiče i děti lámou hlavu nad tím, kterou si vybrat. Ve finále však člověk přijde na to, že klasika je klasika. Pokud žádnou nevlastníte, je nejvyšší čas si nějakou opatřit. Bude se hodit nejen v případě, že by vláda kvůli koronaviru vyhlásila zákaz vycházení.

Člověče, nezlob se!

Hra, kterou milují celé generace. Rozhodně ji lze doporučit pro celou rodinu, pozor by si měli dát jen výbušnější jedinci, případně ti, na které domácí karanténa a celý den s dětmi doléhají více, než je zdrávo.

Pokud investujete do verze z lega, zabavíte děti také stavěním hracího pole. A to je v době, kdy nechodí do školy a ven mohou pouze s omezením, velmi vítaným bonusem.

Země, město; Scrabble

Kdysi stačil blok a tužka nebo propiska, dnes si Země, město můžete zahrát také ve „vytuněnější“ elektronické verzi. Pobavit se může celá rodina, kdy si děti procvičí nejen zeměpis a dospělí si ověří, kolik si toho ze školních škamen pamatují.

Na podobném principu jsou hry Co na to Češi, Víkend, Zpátky do lavic, Tipni si nebo třeba Zázraky přírody.

Dost legrace si užijete i s hrou Scrabble, kde je dobré si na začátku ujasnit pravidla, aby nedocházelo k hádkám kvůli (ne)povoleným slovům a výrazům.

Dostihy a sázky

Hra, která baví už od roku 1984, prošla redesignem, který ne všichni fanoušci ocenili, na atraktivitě jí to ale naštěstí neubralo. Ideální pro chvíle, kdy máte dost času. Což je v době karantény tak nějak pořád.

Dostihy a sázky pobaví celou rodinu. Mohou ji ale také rozhádat.

Tik tak bum!

Ideální hra pro všechny, kterým to rychle pálí! Každý z hráčů se musí co nejrychleji zbavit tikající bomby dřív, než vybuchne. Rozhodující jsou správná slova a rychlé reakce, vzniká tak spousta legračních přeřeků a komických situací. 

Nikdo navíc neví, jak dlouho bomba bude tikat, než vybuchne. Úkolem hráčů je hledat a vymýšlet slova obsahující určené slabiky a přitom si přehazovat tikající bombu. Komu bomba vybuchne v ruce, prohrává. 

Věřte, že tuhle hru si děti zamilují. A vy možná přijdete na to, že vaše slovní zásoba není zrovna dvakrát bohatá...

Carcassonne

Vydejte se se svou družinou do jihofrancouzského města Carcassonne, budujte a obsazujte města, louky a kláštery. Přikládáním dílků a vykládáním karet tvoříte mapu, na kterou vysíláte své družiníky neboli sedláky, lupiče, mnichy a rytíře. Body se započítávají v průběhu hry, ale také při konečném sčítání a o vítězi se tak rozhodne až v samotném závěru.

Na rozdíl od jiných strategických her má Carcassonne poměrně jednoduchá a dobře pochopitelná pravidla a hra je tak vhodná pro děti už od sedmi let. Pokud hrajete jen základní verzi, nezabere ani příliš mnoho času. To se může změnit, pokud si pořídíte další rozšíření.

Pokud žádnou z uvedených her nevlastníte, je nejvyšší čas si některou z nich pořídit. E-shopy nabízejí celou řadu pro nejrůznější věkové skupiny.

S ohledem na aktuální situaci objednané zásilky přijdou buď na Českou poštu, nebo PPL jako balík. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 1:25 pondělí 20. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 48
  • 30
  • 23
  • 19
  • 19
  • 18