Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Padáme na ústa, děti trpí izolací, stěžují si rodiče v petici za otevření škol

    Rodiče jsou, stejně jako děti, z nouzového stavu a omezení pohybu na nervy. | foto: NCN.com

    Pokud to vývoj šíření nemoci covid-19 dovolí, pro maturanty se dveře škol otevřou 11. května. Skupinám mladších školáků pak 25. května. Výuka na prvním stupni má být pouze na bázi dobrovolnosti a s maximálním počtem 15 žáků. Fungovat nebudou ani družiny. Někteří rodiče by však uvítali, aby se školy otevřely bez omezení, a sepisují kvůli tomu petice. Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem.

    Platí to i pro české školy, které se po pandemii koronaviru mají otevřít 25. května, ovšem v omezeném provozu, který u řady rodičů budí rozpaky. Výuka by měla probíhat dopoledne ve skupině maximálně 15 osob a odpoledne se změní ve školní družinu.

    Některým rodičům se opatření líbí, jiným o poznání méně, a to hned z několika důvodů. Petice tak vznikly rovnou dvě. Jedna horuje pro otevření, druhá skupina rodičů by uvítala zavřené školy až do konce školního roku.

    „My, níže podepsaní občané České republiky, prostřednictvím této petice žádáme pana ministra zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha, MHA, a ostatní kompetentní osoby o otevření škol po konci nouzového stavu, ideálně ještě tento školní rok. Cílem této petice je vyjádření nesouhlasu s bezprecedentním prodlužováním zavření škol na základě pouhé obavy do září 2020,“ podepsala se za autory petice a nespokojené rodiče Tereza Kučerová.

    „Není možné strašit veřejnost nepromyšlenými výroky o rouškách ve školách a rozestupech. Pojďme hledat konstruktivní řešení, které zajistí dobrovolný návrat do škol těm, kteří to potřebují,“ doplnila.

    „Školy v ČR navštěvuje přes milion žáků. Tito žáci mají právo na vzdělání a budování vztahů se svými spolužáky. Škola představuje důležitou platformu pro vzdělávání a setkávání se svými vrstevníky, toto je velmi důležité pro tvorbu kvalitních sociálních vazeb. V současné době jsou děti vytrženy ze svého přirozeného prostředí, bez možnosti kontaktu s kolektivem a stýská se jim po kamarádech a obvyklých aktivitách,“ pokračuje Kučerová v petici, kterou podepsalo více než 32 tisíc lidí.

    Samotná izolace s rodiči navíc pro mnoho dětí představuje velkou stresovou zátěž, stejně tak pro rodiče. Existuje velká část rodičů, kteří v současné době musí pracovat z domova a nestíhají se tak dětem plně věnovat. 

    „Pro mnoho lidí není z existenčních důvodů možné být na ošetřovném a plně nahrazovat požadavky na pravidelné vzdělání svých dětí místo škol,“ doplnila autorka petice s tím, že někteří rodiče nemají ani nutné vybavení či přístup ke vzdělávacím pomůckám, materiálům apod. 

    Dalším důvodem je fakt, že spousta škol prý doposud nebyla schopná zprovoznit výuku online a vzdělávání řeší jen zadáváním úkolů přes e-mail a delegováním požadavků na rodiče. 

    „Mnoho rodičů nemá navíc schopnosti výuku nahradit, děti je v roli učitele nerespektují a odmítají spolupracovat. Trpělivost ztrácí jak děti, tak rodiče a roste počet rodinných konfliktů. Ve velkých městech jsou děti navíc celý den zavřené v bytech a pro mnoho rodin se tak aktuální situace stává neúnosnou,“ apelují autoři petice, která svědčí o tom, že řada dětí, rodičů i zástupců škol mimořádnou situaci nezvládá zrovna dvakrát lehce.

    Samostatnou kapitolou jsou děti ze znevýhodněných rodin nebo ty, které vyrůstají pouze s jedním rodičem, jenž musí chodit do práce, samoživitelky i rodiny s dětmi, které mají poruchy učení a rodiče na ně nemají nervy. 

    Co na opatření říkají maminky dětí navštěvujících 1. i 2. stupeň základních škol?

    „Moje holky obrečely, že část jich do školy může a část ne. Řešíme teď spíš přijímačky na střední školu. A sociální kontakty? Na doporučení psychologa tráví moje holky na sítích víc času, než mohly před koronou,“ napsala k opatření ve školách jedna z matek. 

    „Jsem nakloněná tomu dotáhnout tento školní rok doma,“ konstatovala Hanka V., která s dětmi doma nemá problém.

    „Vedle školy je restaurace, kde super vaří. Škola se s nimi domluvila, že peníze za obědy buď vrátí, nebo že si půjdeme mezi 11. a 12. hodinou k oknu hospody a tam dostaneme oběd pro dítě. Vaří výborně! Mám takhle klid. Za mě pohoda vše, sice nestíhám své věci, ale užívám si děti a zahrádku...,“ pochvaluje si Anna L., která však na rozdíl od jiných rodičů má to štěstí, že nemusí řešit existenční problémy a výpadek příjmu nebo hlídání.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 13. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      35
    • Super
      29
    • Haha
      29
    • Tvl
      28
    • Cože
      27
    • Sladký
      26