Rozestupy a přísná pravidla, ale bez roušek: Život se vrátí také do saun a wellness

Omezený počet osob, rozestupy mezi návštěvníky, sauny vytopené na teplotu 70 až 100 stupňů Celsia. Zato však saunování bez roušek, které si lidé nasadí jen při pohybu po saunovém nebo wellness centru. Tak bude vypadat provoz míst, kde Češi rádi utužují imunitu, uvolňují tělo a relaxují, od 25. května.

Sauny budou po pandemii koronaviru provozovány při teplotách přesahujících 70 stupňů Celsia, a to s ohledem na studie WHO, které uvádějí, že většina virů v suchém prostředí při teplotě přesahující 56 stupňů Celsia degraduje. 

Návštěvníci saun a saunových světů ovšem musejí přijmout kompromisy. Vypnuty budou výparníky, parní nárazy nebo parní generátory, nebude možné ochlazení formou ledové studny, ochlazovací bazénky ale v provozu zůstanou.

Oproti původním předpokladům naštěstí nebude nutné nosit přímo v sauně nebo při relaxaci roušku. Nasazenou ji bude třeba mít pouze při pohybu po saunovém světě nebo wellness centru.

„Díky přijatým opatřením vytvoříme ze sauny výrazně bezpečnější místo, než jsou například obchody nebo restaurace. Teploty od 70 do 100 stupňů Celsia, které budou v saunových kabinách, jsou pro viry likvidační. Veškeré prostory saunového světa budou intenzivně dezinfikovány, včetně například jednotlivých skříněk ihned po použití,“ říká provozní ředitel sítě saunových světů Saunia Jaroslav Zonyga.

Počet osob v prostorách wellness center, saunových světů, ale i bazénů bude limitován tak, aby bylo možné dodržovat bezpečnostní 1,5metrové rozestupy, a to jak v prostorách šaten, tak relaxační zóně. V samotných saunách pak bude nastaven limit tak, aby měl každý návštěvník k dispozici alespoň 4 metry krychlové prostoru, což je jednou tolik, než nařizovaly stávající hygienické předpisy.

„Sauna je jeden z nejdůležitějších nástrojů pro podporování imunity. Chceme její roli co nejvíc posílit, dobrou obranyschopnost budeme s příchodem podzimu potřebovat všichni,“ doplnil Zonyga.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:35 pondělí 21. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 31
  • 30
  • 29
  • 28
  • 27