Z neznámého vědce politická superstar: Co čekat od Romana Prymuly?

I když se moc nemusí, mají Adam Vojtěch a Roman Prymula kromě resortu zdravotnictví leccos společného. Superstar třeba. První jmenovaný ve stejnojmenné soutěži zkoušel štěstí, druhý se superstar stal, byť na úplně jiném kolbišti, než je zpěv. Popularitu prý nemusí, během pandemie koronaviru ale epidemiolog sbíral jeden cenný bod za druhým. Teď ho chce premiér Andrej Babiš jmenovat vládním zmocněncem pro zdravotnictví. Zamíří ještě výš?

Před vypuknutím pandemie koronaviru vážně přemýšlel o odchodu z postu náměstka ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, ať z toho důvodu, že mu chyběla bezpečnostní prověrka, anebo kvůli tomu, že s ministrem měli rozdílné názory, lidově řečeno, moc se nemuseli.

Nakonec bylo všechno jinak. Na popud Andreje Babiše Roman Prymula nakonec kývl na to, že se jeho odchod odsune. Do této pozice se ale nijak netlačil, spíš naopak.

„Myslím, že to bylo potřeba. V tu chvíli tady nikdo po ruce nebyl takříkajíc, takže já bych do toho asi šel znovu, ale tyhle konsekvence už moc příjemné nejsou,“ řekl Prymula v rozhovoru pro deník Blesk s tím, že na rozhodování neměl moc času.

„Ono to šlo velice rychle. Od prvních případů tady se to rozjelo velmi rychle, takže tam ani nebylo nad čím přemýšlet. Ty první dny byly naprosto hektické. Dvě hodiny spánku, víc to nebylo. Tam opravdu člověk neměl čas přemýšlet nad čímkoli jiným než nad tím, co se na nás chystá,“ svěřil se profesor a uznávaný epidemiolog, který teď spí hodiny čtyři a říká, že si zvykl a stačí mu to.

To ještě netušil, že se z něj stane (nejen) mediální hvězda, která bude každý den na obrazovce a titulních stranách.

„Je pravda, pokud jste několik hodin v kuse na obrazovce, jako to bylo v tom začátku, je to strašidelná změna. V podstatě se v tom člověk musí naučit nějakým způsobem žít. Mně zas ta popularita nedělá tak dobře. Teď mě lidi zastavují na ulici a člověk už nemá vůbec žádné soukromí. Kamkoliv přijdete, tak za vámi někdo přijde a začne se na něco ptát k té epidemii,“ vysvětlil Prymula pro Blesk. Zároveň dodal, že reakce a ohlasy veřejnosti jsou veskrze kladné, i když se samozřejmě nezavděčil a nezavděčí všem. 

Nehledě na to, že není politikem ani veřejně známou osobou, která by prošla výcvikem, jak komunikovat s médii a veřejností. Některé z jeho výroků tak mohly působit dost přísně. To se může do budoucna rychle změnit! Andrej Babiš jej hodlá jmenovat do funkce vládního zmocněnce pro zdravotnictví, lidé už si dokonce sázejí na to, že jednou bude ministrem.

„Nevím, jestli se nepletou,“ poznamenal s tím, že teď šanci na výhru asi nemají. Tím nevyloučil, že by ho do budoucna politika nelákala. Jeho nový post zmocněnce navíc už politickou funkcí je, i když v rozhovoru pro CNN Prima News nedávno anoncoval, že se do politiky nehrne, že je na podobné otázky ještě brzy.

Někteří politologové i politici se teď ptají, zda ještě potřebujeme ministra. Premiér ale jasně odmítl, že by se měl Vojtěch o svůj post bát. Jiní pak upozorňují na Prymulovu náklonnost k čínské medicíně a vazby na ruské společnosti, zmiňují i fakt, že coby ředitel nemocnice obchodoval sám se sebou, tedy s firmou, kterou vlastnila jeho dcera. To byl také důvod, proč jej z funkce ředitele nemocnice vyhodil ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

Je pochopitelné, že se po jeho jmenování objeví kritické hlasy a zlí jazykové. Ti ale často nemají to, čemu se epidemiologovi dostává plnými hrstmi. Podporu veřejnosti a voličů. A premiér je si toho dobře vědom, a tak není divu, že o Prymulu nechce přijít a byl by nerad, kdyby kývl na některou z nabídek ze soukromé sféry.

Je tak víc než jasné, že o Romanu Prymulovi ještě uslyšíme a mnozí z politických představitelů nebudou mít radost. Je mu sice vytýkáno, že jedná tak „delikátně jako slon v porcelánu“, ale možná právě to bude jedna z jeho zbraní! U českých voličů to často boduje, je navíc odborník na slovo vzatý, a ne „jen“ profesionální politik, který ze Sněmovny nevylezl už dvacet let. To u lidí tolik neboduje...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:45 pátek 18. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 49
  • 28
  • 23
  • 22
  • 21
  • 21