Velký čtvrtek: Otevřou obchody, hospody, posilovny a bez zákazu vycházení! Má to ale...

Dlouho očekávaná zpráva, jestli Česko konečně začne rozvolňovat a dostane se na třetí stupeň systému PES, je tady. Ministr zdravotnictví Jan Blatný to uvedl na mimořádné konferenci. Nezačne se rozvolňovat hned od pondělí, ministři se dohodli na čtvrtku 3. prosince. Zruší se také zákaz nedělního prodeje. Co ještě nás čeká?

Ministři na mimořádném jednání rozhodli, že Česko přejde do třetího stupně systému PES. Co to znamená? Že se konečně lidé dočkají otevřených restaurací, obchodů a různých služeb. 

„Ještě do pátku minulého týdne byla většina krajů v situaci, která epidemiologicky nebyla optimální. Podle modelů, které máme, které používáme a které velice dobře odpovídají situaci, která se děje, a byly opakovaně validovány na reálných číslech, se nicméně domníváme, že v průběhu příštího týdne dojde k dalšímu výraznému zlepšení té situace. Už nyní po dva dny, bez zápočtu hlavního města Prahy, je skóre pod hodnotou šedesát a k současnému dni je většina krajů, konkrétně osm, v rizikovém skóre tři,“ řekl Blatný.

Ministr zdravotnictví se snažil uklidnit živnostníky a obchodníky, že se po nich nebude požadovat opětovné zavření jejich obchodů či restaurací, kdyby se situace opět zhoršila.

„To rozhodnutí umožňuje mimo jiné i to, aby se podnikatelé dostatečně zásobili na čtvrteční změnu. Jedná se o změnu, ke které dojde i tehdy, že by například v některý ze dnů, který nám do otevření chybí, dočasně to skóre vylezlo nad hodnotu šedesát,“ doplnil Blatný

Snad lidé nevezmou restaurace a obchody doslova útokem, aby čísla nakažených nezačala opět stoupat a nedosáhla krizových čísel. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:48 pondělí 29. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 95
  • 28
  • 27
  • 25
  • 17
  • 14