Restaurace a hospody znovu otevřely. Dodrží hosté i personál potřebná pravidla?

Restaurace a hospody s 25. květnem konečně mohou přivítat první hosty, kteří měli kvůli pandemii koronaviru dva a půl měsíce smůlu a na „jedno točené“ si museli nechat zajít chuť. Tedy pokud nevzali zavděk dříve otevřenými zahrádkami, kterým ale zatím moc nepřálo počasí. Dá se proto očekávat, že vyprahlí Češi vezmou oblíbené podniky útokem. Podaří se dodržet všechna pravidla a nařízení i v momentě, kdy štamgasti nezůstanou jen u „jednoho“?

Den, na který mnozí Češi netrpělivě čekali, je tu! Konečně se mohly otevřít vnitřní prostory restaurací, barů a hospod, které byly kvůli hrozbě koronaviru dva a půl měsíce zavřené. 

Do starých kolejí se ale všechno hned nevrátí. Otevřeno budou moci mít od 6.00 do 23.00 hodin, mimo tuto dobu mohou fungovat výdejní okénka. Je to proto, že zejména v barech, na diskotékách a v nočních klubech nelze dodržovat požadované rozestupy. Zkušenosti ze zahraničí, zejména z Jižní Koreje, naznačují, že s otevřením nočních klubů stoupá počet nakažených.

Hosté i personál musejí mít zakrytá ústa a nos, výjimka bude platit pro lidi u stolů při konzumaci jídla a pití, stoly musejí stát dál od sebe.

Některé restaurace, hlavně pak ty v centru Prahy, neotevřou vůbec, protože se jim to kvůli úbytku zahraniční i domácí klientely zatím nevyplatí. Konec omezení se vztahuje také na provoz stravovacích zařízení v nákupních centrech nad 5000 metrů čtverečních. 

Přísná hygienická opatření by měla platit také pro nádobí používané v restauracích a hospodách. Hrozí riziko přenosu nákazy koronavirem, pokud si dáme jídlo v restauraci, nebo třeba točené pivo? Při umývání nádobí by provozovatelé restaurací a hospod měli dodržovat klasické provozní řády. Tedy třeba sklenice umýt v roztoku saponátu a poté opláchnout. Kvůli koronaviru se doporučuje sklo mýt ve vodě, která má více než 60 stupňů Celsia.

Pokud má dotyčný podnik myčku, lze očekávat, že nádobí bude oplachováno dostatečně horkou vodou. Problém může být u menších provozoven, kde se sklenice ještě myjí ručně.

„Jsme plně v rukou hospodských. Pokud by plně dodržovali ta pravidla, tak na základě posouzení epidemiology by to mělo dostačovat. Bohužel ale tedy podmiňovací způsob, protože klasický oplach ve vodní lázni rizikový může být,“ vyjádřil se ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice kraje Vysočina Jiří Kos.

Podle informací TV Nova přenos viru prostřednictvím konzumace jídel a nápojů zatím nebyl potvrzen. Hlavním prokázaným způsobem nákazy je přenos vzdušnými kapénkami. Jako třeba kýcháním.

Tam už zase bude záležet i na samotných hostech. Zpočátku mohou způsobně dodržovat rozestupy a držet se „svého stolu“, s přibývajícím počtem piv a dalších tekutých pochutin může být s bezpečnou vzdáleností a (ne)družností hostů problém, stejně jako ve chvílích, kdy host vyrazí třeba na toaletu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:25 úterý 22. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 34
  • 34
  • 32
  • 31
  • 29