Neděle 7. června 2020, svátek má Iveta, Slavoj
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • jít naiDNES.cz

    Oběd za 125, pivo za 40: Na Staromáku se teď najíte a napijete za hubičku

    Takto Staroměstské náměstí neznáme. | foto: Pavel Dvořák, Tilen Vajt

    Pokud vás před pandemií koronaviru třeba na Staroměstském náměstí přepadla chuť na něco k snědku, bylo lepší si ji nechat zajít a najíst se v jiné části centra Prahy. Ceny v podnicích zacílených na turisty nebyly k peněženkám našinců zrovna dvakrát příznivé. Teď se tu najíte za 125 korun, pivo k obědu pak pořídíte za 40 korun.

    Předtím než Česko, Evropu a celý svět sevřel strach z koronaviru, aby člověk kvůli obědu, nebo dokonce večeři v některém z podniků na Staroměstském náměstí a blízkém okolí prodal ledvinu. Smažený sýr s bramborami nebo hranolky a tatarkou vyšel i na 280, k tomu pivo za 80 a s kávou jste v tom mohli být i za 500 korun.

    Aktuálně je situace diametrálně odlišná. Podniky se musely přizpůsobit a cílit také na tuzemské zákazníky, a tak ceny ve vybraných restauracích klesly o polovinu, někde dokonce o dvě třetiny. Nedá takovou práci najít místo, kde se najíte za rozumný peníz. A ještě budete mít parádní výhled!

    „Mariánský sloup roste. Jak můžete pozorovat z naší předzahrádky třeba u oběda z chutné polední nabídky. Nebo odpoledne s aperolem, kávou a koláčem. Nebo u večeře. Tak se u nás před Týnem stavte. Rádi vás uvítáme!“ láká hosty na facebookových stránkách tým restaurantu Café u Týna.

    Hlavní jídlo tu v rámci poledního menu pořídíte za 125 až 140 korun, polévku za 39 a pivo za 40 korun. Milovníci sladkého se mohou těšit na dezerty za 49 korun.

    „Ceny klesly tak o dvě třetiny. Před koronakrizí se tu například smažený sýr prodával za 280 korun, nyní ho koupíte i za 120, zlevnilo i pivo,“ potvrdil Blesku zaměstnanec jedné z restaurací na Staroměstském náměstí. S cenami dolů podle něj šly téměř všechny okolní podniky. 

    „Lidé naštěstí chodí, tržby ale nestačí ani na to, aby se pokryly náklady na nájem, natož na další provoz,“ popsal číšník první týden provozu zahrádek.

    Majitelé a provozovatelé podniků, které žily hlavně z turistů, upínají zraky k otevření hranic a přílivu turistů ze zahraničí. Dá se proto předpokládat, že lidové ceny na exponovaném místě nevydrží věčně.

    Fotogalerie

    Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

    Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

    Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

    Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

    Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

    Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

    Komentáře

    Mohlo by vás zajímat

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Neděle 7. června 2020, svátek má Iveta, Slavoj
    • schránka
    • Přihlásit Můj účet
    EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • jít naiDNES.cz