Léta stát šidili a teď natahují ruce, spílá číšník majitelům restaurací a hospod

Sedmnáct známých restauratérů a gastronomů, mezi nimi šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich, Emanuele Ridi nebo Tomáš Karpíšek, formou otevřeného dopisu chce od státu přímou finanční pomoc. „Pokud nebude rychlá, budeme muset vyhlásit insolvenci,“ shodli se. Jejich slova zvedla ze židle nejednoho číšníka, barmana nebo servírku, kteří léta pracovali či pracují za minimální mzdu a zbytek peněz dostávají bokem.

„Chci reagovat na otevřený dopis vládě od Zdeňka Pohlreicha a Radka Kašpárka, a to na bod, kdy praví: Nikdy jsme nikoho neokradli. Sám jsem oborem číšník-kuchař. Pracoval jsem vždy výhradně v hotelích a víte proč? Protože kamkoli jsem přišel na konkurz do běžných hospod a restaurací, hned při pohovoru řekli, že mzdu ve smlouvě deklarují pouze minimální a zbytek vždy bokem,“ napsal nám jistý Antonín B. o údajně celkem běžné praxi v českém pohostinství.

„Takže jak neokradli, když se takto stát okrádá na daních, sociálním i zdravotním pojištění? S jakou výší mzdy teď právě míří stovky číšníků a kuchařů na úřady práce? Pokud by potvrzení vycházelo opravdu z minimální mzdy, jak dlouho by z takové podpory člověk přežil?“ ptá se.

Podobně bohužel mluví celá řada jeho kolegů a kolegyň. Na papíře pobírají základní plat, který se nebezpečně blíží  minimální mzdě, a na zbytek si přijdou v rámci šedé zóny ekonomiky.

Tenhle „švindl“ totiž v Česku funguje už léta. Zadrhl se až nyní. 

Možná to není případ podniků Zdeňka Pohlreicha, Radka Kašpárka nebo třeba Jana Punčocháře, pro takové tvrzení ani pan Antonín nemá důkazy, na druhou stranu praxe ve většině podniků v Česku taková opravdu je. I když teď možná dotčení podnikatelé budou dělat všechno pro to, aby stát přesvědčili o opaku.

„Nebo svým zaměstnancům teď majitelé hospod z milosti falšují výkaz o průměrné mzdě a podvodně uvádí částku mnohem vyšší, než byla ve smlouvě?“ zamýšlí se nad možným scénářem těchto dní, kdy nejeden číšník, barman nebo servírka řeší, co bude dál, protože přišli o práci.

„Několika advokátním poradnám jsem položil jednoduchou otázku: Je úmrtí zdravotníka nebo pokladní ze supermarketu či lékárnice na covid-19 pracovní úraz? Pokud ano, jak je to odškodněno?“ pídil se Antonín B., který bohužel nepochodil. 

„Neodpověděli mi ani z jediné a na internetu jsem o tom nenašel ani zmínku,“ dodal.

Vzhledem k vývoji pandemie koronaviru v Česku se situace na poli náhrad a finanční pomoci ze stranu státu neustále mění. Řada lidí navíc nestihla dojít na úřad práce, protože se na ně kvůli frontám nedostalo, někteří jsou navíc OSVČ, a ne zaměstnanci. Až příští dny ukážou, jak na tom pracovníci v oboru gastronomie budou.

V každém případě je praxe majitelů a provozovatelů nemravná hned dvakrát. Nejenže obcházejí stát a pak po něm chtějí náhrady pro své zaměstnance a záruky pro sebe, když pak číšník nebo servírka přijdou na úřad práce, odejdou v takovém případě s holým zadkem...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:00 pátek 31. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 1019
  • 97
  • 53
  • 42
  • 39
  • 39