Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Z droždí je podpultové zboží: Kostička za pár korun má teď cenu zlata!

    Chléb pekli i soutěžící v show Peče celá země. Podobný nápad má v době koronaviru mnoho Čechů, droždí proto mizí z obchodů rychlostí blesku. | foto: Česká televize

    Kdepak rýže, těstoviny nebo trvanlivé potraviny, které ve spíži vydrží roky. Aktuálně z pultů obchodů mizí ve velkém droždí. To je i kvůli blížícím se Velikonocům téměř k nesehnání. Naštěstí existuje pár vychytávek, kterými ho můžete nahradit. Zkusit můžete i vyrobit si droždí vlastní!

    „Čerstvé droždí můžeme nahradit nejlépe tím sušeným. Tam platí, že 1 gram sušeného droždí je cca 2 až 2,5 gramu čerstvého. Droždí v době nouze můžeme nahradit také jedlou sodou, kypřicím práškem, vinným kamenem a citronovou šťávou v poměru 1 : 3/4, ale vím, že funguje i 1 : 1. Ale výsledek nebude stejný jako za použití čerstvého droždí a ani výsledná chuť,“ řekl pro Lidovky.cz šéfkuchař Michal Húsek ze společnosti Asten Hotels, který to naštěstí nemusí řešit. Pěstuje si vlastní droždí.

    „O domácí kvásek je potřeba se starat! Jak se říká: Nakrmit ho, aby neměl hlad. Vím, že u nás si babička doma svoje droždí sama vyráběla pomocí brambor, cukru, piva a vody,“ zavzpomínal s tím, že jeho výroba není vůbec složitá.

    „Brambory (300 g) ve slupce uvaříte do měkka, my to většinou dělali z brambor, co se nesnědly (nesmějí být osolené). Udělala se z nich hustá kaše, do které se přidával cukr (38 g) a voda, vím, že jsme dávali sodovku. Pivo (30 ml) se přidávalo cca dvě hodiny poté, co jsme měli směs hotovou. Většinou stála někde na teple. Vždy to bylo potřeba důkladně promíchat, a ne tam nalít vše najednou, ale postupně,“ radí šéfkuchař.

    Používá i postup na domácí kvásek. „Voda, cca 100 ml, se smíchá s polévkovou lžící medu a cukrem, cca 50 g, vše důkladně rozmícháme a nasypeme do 100 g hladké mouky, pokud máte možnost, použijte tu s označením 00,“ vypočítává potřebné ingredience. 

    „Postupně přidávejte připravenou vodu, dokud ji nebudete mít všechnu zamíchanou v mouce, poté přidejte 3 polévkové lžíce bílého jogurtu. Zase důkladně rozmíchat a dát na cca 2 dny do lednice do uzavíratelné nádoby. Taky je potřeba se na to za ty dva dny občas podívat,“ doplnil Húsek pro Lidovky.cz.

    Upéct si doma chleba není problém, když víte, po čem sáhnout.

    Kvásková Start it hvězda

    Když podnikatel Lubomír Kobéda zakládal svoji firmu KváseCZECH, jejímž hlavním produktem je směs v podobě kváskového balíčku pro přípravu domácího pečiva, netušil, že o jeho zboží bude takový zájem. Brněnská firma, která prošla akcelerátorem Start it @ČSOB, má v posledních dnech s ohledem na obavy z koronaviru dvojnásobnou poptávku.

    „Lidé zkrátka nevěří tomu, že pečivo v obchodech je úplně bezpečné, a tak čím dál víc pečou doma. V současné situaci nedokážeme všem doručit naše zboží okamžitě, radíme alespoň přes Instagram s přípravou domácího kvásku, než jim dorazí balíček od nás,“ říká Kobéda.

    V nabídce má firma momentálně čtyři druhy pečiva, balíčky: Poctivý chléb, Úžasné rohlíky, Celožitný chléb a Černý chléb. 

    S pečením kváskového chleba začal Lubomír Kobéda už v roce 2012. „Hodně zkušeností jsem získal od své babičky, zanedlouho na to jsem začal dělat kurzy pečení chleba. Na každém kurzu jsem se ptal a pečlivě naslouchal, proč se kváskování nedaří, a postupně vymyslel vlastní řešení. Hodně lidí potřebovalo nějaký startovací balíček, aby mohli začít péct doma, a to mě přivedlo na nápad připravit spící kvásek, který jde doma snadno probudit,“ říká úspěšný podnikatel.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:04 úterý 4. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      25
    • Haha
      24
    • Sladký
      24
    • Cože
      23
    • Super
      22
    • Trapas
      22
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...