ONLINE: Obchody a kadeřnictví otevřou v květnu, restaurace až v červnu, rozhodla vláda

  • Světové hospodářství podle Mezinárodního měnového fondu směřuje k nejhlubší recesi od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.
  • Česko má už 201 obětí, 1753 lidí se uzdravilo.
  • Aktuálně je potvrzeno 6961 případů nákazy novým typem koronaviru.
  • Od pondělí příštího týdne se znovu otevřou farmářské trhy, prodávat začnou řemeslníci a otevřou se i autosalony. Ke kadeřníkovi a holiči si lidé dojdou až 25. května.
  • Sbíráme příběhy hrdinů všedního dne. Tváře zdravotníků, hasičů, policistů, učitelů, vojáků, vesnických starostů a prodavačů posílejte na tip@expres.cz.
Nekontrolovanému šíření koronaviru bylo podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha zabráněno a Česko se má pomalu vracet k normálnímu životu. Karanténa kvůli pandemii koronaviru zmírňuje. Od pondělí příštího týdne se otevřou farmářské trhy, prodávat začnou řemeslníci a otevřou se i autosalony. Studenti čtvrtých ročníků středních škol se vrátí do škol 11. května, a to kvůli maturitám. Stát plánuje školy otevírat postupně. Jak to bude vypadat s dalšími povoleními?

19:55 Prezident Miloš Zeman sice navrhoval, že by hranice mohly být zavřené celý rok, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch to ale nevidí příliš reálně. „Bude to ale rozvolňováno postupně,“ vysvětlil Vojtěch na tiskové konferenci po jednání vlády s tím, že jako první by se mohlo vycestovat za pracovními a obchodními aktivitami. Tyto cesty mají podle Vojtěcha prioritu.

17:40 Od rána na nový typ koronaviru v České republice zemřelo šest nakažených. Počet obětí se tak zvýšil na 194. Vyléčených úřady hlásí jenom za pondělí 248. Aktuální počet nakažených je 6838, což je o 51 lidi víc, než v bylo evidováno v pondělí ráno.

16:40 Vláda udělala další vstřícný krok směrem k OSVČ. Ti mají nově nárok na příspěvek ve výši 500 korun denně až do 8. června. V pondělí to schválila vláda. „OSVČ postižené koronavirem budou moci žádat o další peníze. Konkrétně o 500 korun za každý den v prodlouženém bonusovém období od 1. května do 8. června,“ oznámila to ministryně financí Alena Schillerová na Twitteru.

14:40 Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula připustil, že hobbymarkety, které se otevřely před Velikonocemi, představují kvůli šíření koronaviru velké riziko. Ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček by zase rád volnější průchod přes hranice pro takzvané pendlery, kteří pracují v sousedních státech. Těm by pro překročení hranice měl stačit negativní test. 

10:30 V České republice je aktuálně 6787 nakažených osob covidem-19. Pozitivní zprávou je, že uzdravených je již 1311. V souvislosti s nemocí již bohužel zemřelo 188 pacientů.

21:43 Koronavirus se v USA prokázal již u více než 600 000 lidí. Je to více než třikrát tolik než v jakékoliv jiné zemi na světě, uvedla agentura Reuters.

Pentagon se přiklání k názoru, že původ nynější nákazy je přírodní a že koronavirus nebyl vyvinut v čínských laboratořích, řekl generál Milley.

19:40 Opozice uvítala, že vláda zveřejnila, jak rozvolní svá opatření. ODS či TOP 09 chybí plán pomoci podnikatelům, STAN kritizuje opatrné otevírání škol. 

18:18 V létě nebudou probíhat velké hudební festivaly a další akce pro tisíce lidí, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že je k rozvolňování masových akcí skeptický. Divadla a kluby otevřou až jako poslední 8. června.

Od pondělí příštího týdne se znovu otevřou farmářské trhy, prodávat začnou řemeslníci a otevřou se i autosalony. Rozhodla o tom vláda. Studenti čtvrtých ročníků středních škol se vrátí do škol 11. května, a to kvůli maturitám. Stát plánuje školy otevírat postupně. 

O týden později se mají otevřít provozovny maloobchodů do 200 metrů čtverečních, pokud nejsou v nákupních centrech. Od 11. května se otevřou obchody do 1000 metrů čtverečních, pokud nejsou v nákupních centrech, posilovny a fitness, kde ale lidé nebudou moci využívat sprchy a šatny. Až 25. května kromě kadeřnictví otevřou také restaurace, kavárny, vinotéky, muzea, galerie a zoo. V páté fázi 8. června všechny provozovny v nákupních centrech, fungovat by začaly hotely a ubytovací zařízení. Restaurace a zoologické zahrady by mohly otevřít i vnitřní prostory. Konat by se mohly začít kulturní, společenské či sportovní akce do 50 osob.

18:09 S prvními maturitami počítá ministerstvo školství po 1. červnu. V červnu se pak odehrají také přijímací zkoušky na střední školy. Formou třídních hodin či konzultací by se do škol mohli v posledním měsíci školního roku vrátit i žáci druhého stupně základních škol a středoškoláci mimo závěrečný ročník.

17:31 Celkový počet osob s prokázaným onemocněním covid-19 v Česku vzrostl na 6101. 

15:51 Opakování je matka moudrosti. A v době koronaviru také čistoty. Ministerstvo obrany radí, jak správně oblékat a svlékat ochranný oděv, respirátor, chirurgickou ústenku či rukavice.

14:42 Mezinárodní měnový fond kvůli pandemii způsobené koronavirem očekává letos propad globální ekonomiky o tři procenta. Světové hospodářství letos směřuje k nejhlubší recesi od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století, rekordní propad zřejmě čeká i Česko. Zástupci MMF to uvedli ve svém jarním ekonomickém výhledu. 

14:23 Koronavirus není to jediné, co aktuálně trápí Česko. Téměř letní dny po týdnu opět vystřídaly teploty hluboko pod nulou, které ohrožují právě kvetoucí ovocné stromy. U meruněk zemědělci v mnoha případech mluví o kompletním zničení úrody. Poškozeny mohou být i hrušky a jabloně. Naopak švestky mají ještě květy uzavřené a mráz je nemusí poškodit. 

Časté střídání nezvykle teplých a naopak velmi chladných období je tím nejhorším, co může v přírodě na začátku jara nastat. 

12:35 Stát by měl podle ministryně financí Aleny Schillerové koupit České aerolinie. Očekává, že MPO připraví analýzu, které firmy má stát zachránit. Řekla to Hospodářským novinám.

11:08 Evropská komise navrhuje postupně nahrazovat nouzové stavy cílenými opatřeními proti koronaviru. Otevření hranic by měly státy koordinovat.

10:23 Taneční mistr Zdeněk Chlopčík chce roztančit seniory v jejich domovech. V roušce proto připravuje v ostravském studiu České televize nový pořad Taneční pro starší a pokročilé. Vysílat se bude od soboty na programu ČT3.

8:25 Celkový počet osob s prokázaným onemocněním covid-19 v Česku dosáhl 6059. Už 147 lidí nemoci podlehlo.

8:01 Ode dneška je možné v odůvodněných případech opět vyjet z Česka za hranice. Lidé mohou vycestovat za rodinou, lékařem nebo za prací.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:39 pondělí 17. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 162
  • 69
  • 55
  • 54
  • 51
  • 48