Rozdává respirátory s logem ODS: Jablonecký poslanec se přiživuje na koronaviru

Poslanec za Jablonecko Petr Beitl (ODS) v Číně nakoupil čtyři tisíce respirátorů typu FPP2, které nyní distribuuje. Chvályhodný krok! Byl by ještě chvályhodnější, kdyby je bývalý primátor Jablonce neobrandoval logem své domovské strany. Bohulibý krok tak zavání politickou agitkou, která se veze na strachu z koronaviru.

„Takhle to u mě v kanceláři vypadalo dnes ráno. Podařilo se mi během dne rozvézt téměř tisíc respirátorů třídy FFP2 po Liberci, Jablonci a blízkém okolí. Zítra mě čeká, tedy obce na Českolipsku a Semilsku čeká, totéž množství...,“ pochlubil se na sociální síti poslanec ODS Petr Beitl, který v Číně nakoupil čtyři tisíce respirátorů za čtyři sta tisíc korun a nyní je v rámci kraje rozváží na vybraná místa.

V době, kdy celý svět svírá strach z koronaviru, jistě bohulibý krok, na který veřejnost slyší. Bývalý primátor Jablonce to dobře ví. Spojil příjemné s užitečným a respirátory vybavil o „kápézetku ODS“ v podobě samolepky, letáčku a tašky. Aby nikomu neuniklo, kdo ty ochranné pomůcky pořídil.

Zajímalo nás, co na jeho snahu říká vedení strany. Předseda ODS Petr Fiala na naše dotazy nereagoval. Nedá se však říct, že by jablonecký poslanec partajní kolegy svou agilností a oddaností potěšil a jeho počin byl špičkami strany dáván za vzor.

„Co mám na to říct? Nemám z toho radost,“ řekl Expresu jeho spolustraník, starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný

Beitlovy brandované respirátory zaujaly i mnohé poslance z jiných politických stran. „Je skvělé, když někdo nakoupí v Číně respirátory a věnuje je potřebným. Na tom trvám. Horší už ale je, když o něm vycházejí články z pera ODS Jablonec, které tvrdí, jak to ten dotyčný dělá nezištně a v tichosti. Vždyť je to protimluv!“ rozohnila se poslankyně Jana Pastuchová (ANO).

„Respirátory v taškách s logem ODS, které potřební v Libereckém kraji v těchto dnech vybalují, tu nezištnost zrovna nepotvrzují. Pokud by někdo tápal, od koho ty respirátory jsou, logo ODS je pro jistotu i na letáčku a samolepce na sáčcích. Je na nich rovněž napsáno: Činy jsou více než slova. Tak určitě,“ doplnila. Nepřijde jí vkusné ani to, jak se Beitl naváží do úředníků na ministerstvech, kteří podle něj neudělali v souvislosti s koronavirem pro Česko dost.

„Pan poslanec by se měl těm úředníkům podívat do očí. Jsou to také jenom lidé, mají své rodiny, obavy, pracují od rána do noci. Na rozdíl od něj ale neřeší, kde všude nacpat logo své strany,“ dodává poslankyně.

Rozporuplné reakce Beitlova akce s respirátory vyvolala i mezi veřejností. Někteří jeho kroky chválí, jiní mluví o nemravnosti a někteří poukazují na to, že je rozdíl, když se respirátory objednají v řádech několika tisíců nebo milionů.

„Nechci úsilí pana Beitla zlehčovat, ale čtyři tisíce se shánějí asi jinak než čtyři miliony,“ zaznělo mimo jiné v jedné z internetových diskuzí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:55 pondělí 27. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 227
  • 51
  • 50
  • 30
  • 28
  • 28