Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hřib jel tramvají a chlubil se rouškou, měl by si ale posvítit i na potlachy v parku

    Primátor Zdeněk Hřib jde příkladem a do MHD se vyzbrojil rouškou. | foto: Facebook

    Praha má za sebou první den, kdy se měli cestující na základě nařízení magistrátu chránit rouškou nebo aspoň šálou či šátkem. A výsledek? Pražané si nevedli tak zle, v průběhu dne se situace zlepšovala a lidí bez ochrany ubývalo. Což bohužel nelze říct o „potlaších“ v parcích. „Povolené“ procházky si někteří vyložili po svém a z travnatých ploch si udělali hospodu pod širým nebem.

    „První zkušenost z cesty MHD po nařízení mít zakrytý nos a ústa. Co myslíte, měli všichni jakkoli zakrytý obličej? Neměli, protože proč, vždyť je to legrace, jich se nějaký virus netýká, že. Přemýšlela jsem, jak takový člověk uvažuje...Třeba že nebude ovce a nebude jako všichni okolo s rouškou, nebo když mu nic není, nač to řešit?“ podivuje se Pavlína S., která tramvají cestovala v úterý ráno, tedy první den, kdy vyšlo v souvislosti s koronavirem v platnost nařízení cestovat ve vozech MHD s rouškou.

    „Na každé tramvajové zastávce to hlásí a prosí lidi, aby byli ohleduplní a vstupovali se zakrytím, někteří jsou ale hluší a ignorují to. Ve stejném voze se mnou byl mladý muž s odkrytým obličejem a tvářil se, jako by se ho to netýkalo,“ dodala žena z Prahy.

    Případů, kdy lidé nařízení nerespektují, je samozřejmě mnohem víc, primátor Zdeněk Hřib, který se zvěčnil v tramvaji s apartní rouškou, zřejmě tolik netáhne. „Byla jsem svědkem toho, že policisté do tramvaje nepustili muže, který chtěl jet bez roušky,“ nechala se slyšet další z obyvatelek hlavního města. 

    Muži zákona nebo strážníci samozřejmě nemohou dohlížet na každou tramvaj, a tak se stává, že bezohledný cestující přece jen nastoupí. 

    „Na zastávce nastoupila žena s mnoha taškami, zřejmě feťačka, kterou řidič vyzval, aby si zakryla ústa, že takhle jet nesmí. Jediné, na co se zmohla, že si nasadila kapuci,“ konstatovala další z cestujících, kteří v úterý museli použít pražskou MHD.

    O disciplinovanosti, kterou předvedli například lidé v Japonsku, Číně nebo Jižní Koreji, se nám může v rozvolněné Evropě jenom zdát. O Češích, z nichž si mnozí hrdě nesou Švejkův odkaz, všechno zlehčují, negují nebo dělají natruc pravý opak, ani nemluvě.

    Primátor Zdeněk Hřib jde příkladem a do MHD se vyzbrojil rouškou.

    „Co k tomu dodat. Může být tisíc doporučení a nařízení, ale lidé je stejně nebudou poslouchat,“ krčí rameny primátor Zdeněk Hřib, který na sociálních sítích vyzývá k nošení roušek a ohleduplnosti. 

    „Boj s lidskou blbostí a bezohledností je horší než boj s infekčním virem. Někteří jedinci by měli být zbaveni svéprávnosti,“ poznamenal v diskuzi pod Hřibovou rouškou jistý Patrik. I když si víc a víc lidí uvědomuje vážnost situace a snaží se chránit sebe i ostatní, daleko od pravdy rozhodně nebyl.

    Takhle vypadá procházka a neshlukování se podle některých spoluobčanů, kteří zaplnili Riegrovy sady v Praze.

    Stále chodí mezi námi dost těch, kteří nedbají dobře míněných rad ani vládních nařízení, nebo si je vykládají po svém a hodně zjednodušeně. Důkazem budiž Riegrovy sady v Praze, kde odpoledne na trávě posedávají větší či menší skupinky převážně mladších lidí. 

    Ano, procházky v parku nebo v přírodě zakázané nejsou. Když o nich ministr vnitra Jan Hamáček mluvil, jistě neměl na mysli, že se sebere pět, deset nebo víc lidí a v hloučku na trávě budou půl dne popíjet.

    Navíc ani ne metr od dalších chytráků, kterým nedochází, že čím déle budou opatření kvůli koronaviru bojkotovat a zlehčovat, tím déle nařízení budou trvat. Nehledě na to, že mohou pořádně zavařit nejen sobě, ale i svým blízkým... 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 15. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      76
    • Trapas
      60
    • Tvl
      45
    • Haha
      42
    • Sladký
      40
    • Cože
      39