Ať se nám klidí z cesty, svoloč jedna: Frustrovaní výletníci útočí na lesníky

Můj dům, můj hrad, říká anglické přísloví. Někteří lidé si ho v těchto dnech svérázně upravili a do přírody vyrážejí v duchu hesla Váš les, můj klid a pravidla. Jinak si chování některých výletníků, kteří utočí na ty, kdo v lese pracují, ani nelze vysvětlit. Může za stoupající agresi strach z koronaviru, nebo jsou „jen“ takoví sobci bez špetky empatie?

„Vážení návštěvníci lesa, víme, že doba je zlá a člověk si potřebuje v lese odpočinout a uklidnit nervy. Vaše přání respektujeme, chtěli bychom vás upozornit, že auta, která kolem vás projíždějí po lesních cestách, řídí lidé, co se snaží vypořádat s kůrovcovou a větrnou kalamitou, provádějí zalesňování nových lesů, staví nové oplocenky atd.,“ informují na facebookových stránkách zástupci potomků rodu Colloredo-Mansfeldů, který v Česku vlastní rozsáhlé lesní porosty.

O ně se také snaží průběžně pečovat, zvláště poté, co lesy prošly zatěžkávacími zkouškami v podobě loňského sucha a kůrovcové kalamity.

„Zatímco vy si jdete do lesa odpočinout, tito lidé zde pracují, ano, dokonce i o víkendech, a obnovují lesy i pro vaše děti a vnoučata. Není třeba na ně křičet a ukazovat jim nevhodná gesta. Buďme k sobě víc ohleduplní. Tato doba si to žádá více než kdy jindy. Děkujeme,“ apelují na ty, kdo si chtějí v době koronavirové vyčistit hlavu a načerpat síly v některém z českých luhů a hájů.

Na výzvu Colloredo-Mansfeldů reagovala pochvalně většina lidí, kteří i přes aktuální situaci zůstávají celkem klidní a při smyslech. Pandemie koronaviru rozhodně není důvodem k tomu, aby člověk pozbyl slušnosti a choval se v lese jako zvěř. A to srnkám, jelenům, veverkám ani divokým prasatům nechceme v žádném případě křivdit.

„To jsou ti, co nedočetli lesní zákon. Zrovna jednoho takového jsme minulý týden potkali. Mužík v maskáčích měl problém obejít vozidlo zaparkované na lesní cestě, ale rodinka s kočárkem, co šla pět minut po něm, se okolo protáhla bez problémů,“ komentoval frustrované jedince v lesích jeden z diskutujících.  

Našli se i tací, kteří by dotyčné nějakým způsobem zaměstnali. „Každý z nich by měl zasadit strom.To by bylo stromů,“ poznamenala Jitka K., která má plán, jak české hvozdy znovu zalesnit. 

Někteří našinci bohužel stále žijí v domnění, že lesy jsou všech, a podle toho se v nich chovají. Přitom mohou být rádi, že nejsou oplocené, jako tomu často bývá na západ od hranic...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:58 středa 29. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 127
  • 42
  • 41
  • 40
  • 36
  • 31