Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Je nutné Česko co nejdříve vrátit do normálu, žádají lékaři Univerzity Karlovy

    Mezi jedenácti lékaři Karlovy univerzity, kteří se pod výzvu veřejnosti podepsali, je i Jan Pirk. | foto: Tilen VajtExpres.cz

    Celkem jedenáct lékařů Univerzity Karlovy včetně Jana Pirka, Tomáše Zimy, Martina Balíka, Cyrila Höschla nebo Pavla Koláře dalo dohromady výzvu veřejnosti. Vyzývají k ukončení nouzového stavu k 30. dubnu a k uvolňování vládních opatření.

    „Česká republika je již téměř šest týdnů blokována restriktivními opatřeními, která byla zavedena v souvislosti s ochranou zdraví občanů při epidemii covid-19. Je potřeba ocenit vládu za první rychlá a plošná opatření, která nepochybně pomohla se zvládnutím rizik,“ napsali úvodem výzvy veřejnosti její autoři. 

    Je podle nich s ohledem na aktuální epidemická data a vývoj epidemie nutné zásadně zrychlit rozvolňování opatření ve prospěch zdraví občanů, ekonomické a společenské stability a prosperity země.

    Společnou motivací pro vznik této výzvy je ochrana zdraví občanů České republiky, které dlouhodobá omezení ohrožují, obava o naši budoucnost, ať již zdravotní, či ekonomickou a rovněž snaha vyvrátit nepravdy a mýty, jež jsou o epidemii šířeny. Plošná opatření nepovedou k vymýcení covidu-19

    „Je potřebné vytvářet především imunitní odpověď u většiny populace, což bude chránit i ohrožené skupiny obyvatel, definované svou diagnózou, nikoli věkem,“ doplnili lékaři Karlovy univerzity.

    Podle odborníků je nutné ukončit nouzový stav ke 30. dubnu obnovit dostupnost zdravotní péče pro všechny občany v plné šíři. Kromě toho volají po obnovení výuky na základních, středních a vysokých školách v průběhu měsíce května.

    „Je třeba odstranit překážky pro chod ekonomiky, zabránit krachu, který hrozí významné části malých a středních firem a živnostníků,“ shodují se lékaři.

    Je také nutné postupně uvolňovat státní hranice v koordinaci s okolními zeměmi, a zvláště s našimi sousedy a těmi zeměmi, které mají podobnou epidemickou situaci, jako je například Německo či Rakousko. Ocenili by také přijímání promyšlených řešení místo chaotických a protichůdných opatření, k nimž v průběhu boje Česka s koronavirem občas docházelo.

    Ve své výzvě adresované všem lidem v Česku svá tvrzení dále rozvádějí a dokládají dostupnými daty. 

    „Ukazuje se, že izolování nerizikových skupin, což v praxi znamená znemožňování celé populaci normálně žít a pracovat, nepovede k získání imunity. Naopak, další prodlužování karantény bude mít rozsáhlé následky a povede k celospolečenskému traumatu,“ míní odborníci v čele s Janem Pirkem. 

    „Je nutné co nejdříve konat a urychlit strategii státu v návratu k normálnímu životu. To vše za rozumného dodržování hygienických opatření, tedy nošení roušky při kontaktu s jinými lidmi, mytí rukou a udržování sociální vzdálenosti. Občané během koronavirové krize prokázali nejen velkou solidaritu a sounáležitost, ale rovněž disciplínu v dodržování těchto pravidel, proto není žádných pochyb, že by tato základní opatření dál nedodržovali,“ pochválili českou veřejnost lékaři podepsaní pod výzvou.

    V této nesnadné době podle nich potřebujeme více optimismu a rozumných řešení, nesmíme propadat strachu, panice a beznaději. „Věříme, že i k tomu naše výzva přispěje,“ dodávají závěrem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:14 čtvrtek 20. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      85
    • Super
      37
    • Sladký
      29
    • Cože
      27
    • Tvl
      27
    • Haha
      26
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...