Egypt nebo Karibik? V Tatrách je taky pěkně, musíme se uskromnit, říká Schwarzenberg

Poslední roky jsme si žili docela dobře. Za mých mladých let nebývalo zvykem jezdit na dovolenou do Egypta. Tam jezdili jen ti nejbohatší, říká k situaci po pandemii koronaviru poslanec a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Radí, aby se našinci víc zajímali o krásy a zajímavosti, které nabízejí naši sousedé, například Slovensko.

„Bude to tvrdé, všichni budeme chudší. To je naprosto jasné. Nicméně žilo se nám docela dobře. Nebývalo vždy zvykem jezdit na výlety do Egypta, Tuniska nebo Karibiku. Když jsem byl kluk, do Egypta jezdili pouze nejbohatší lidé,“ nechal se poslanec a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg slyšet pro deník E15

„V posledních letech tam ale jezdil skoro každý. Například na Slovensku ve Vysokých Tatrách je taky hezky. Musíme se trochu uskrovnit a nepanikařit. Budeme muset pracovat na tom, aby se naše ekonomika zlepšila. Důležité je, aby se vláda nedívala do minulosti,“ doplnil politik, který v době pandemie koronaviru pobýval na zámečku Dřevíč v křivoklátských lesích. Co vlády týče, má k některým jejím krokům výhrady.

„Některé kroky byly zmatené. Vláda nedostatečně vysvětlovala nouzový stav, nedělala osvětu. Spolehla se na starý mechanismus z totalitního režimu, že befel je befel. Každá vláda ráda straší, neboť tím získá větší pravomoci,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Schwarzenberg, který v době koronaviru stihl i návštěvu sousedního Rakouska, kde žije velká část jeho rodiny. Cesta se však neobešla bez komplikací.

„Přestože mám osvědčení, že jsem zdravý, musel jsem být ve Vídni v karanténě. Už jsem to tady nemohl vydržet, chtěl jsem vidět vnoučata a děti. Rakouská vláda si se situací poradila stejně jako naše. V Čechách se musíme pochválit, protože jsme s těmi kroky začali,“ doplnil poslanec, který předal správu rodového majetku synovi. Hospodaření mu do budoucna moc nezávidí, a to hned z několika důvodů, které se objevily už před vypuknutím pandemie koronaviru.

„Byli jsme postiženi ještě před pandemií, pro nás je katastrofou sucho a brouk. Na Orlíku mizí les, podstata našeho hospodářství. Byl jsem tam ještě před propuknutím pandemie a krajinu jsem nepoznal. Kvůli pasekám se už nevyznám ve vlastním lese, kam jsem chodil od dětství,“ posteskl si Schwarzenberg.

„Nevím, z čeho bude můj syn v příštích desetiletích žít. Osmdesát procent zásoby stromů, které jsme pečlivě šetřili, muselo být pokáceno a prodáno za mizerné ceny. Kůrovec je všude v Čechách, hodnota dřeva je nízká,“ dodal poslanec a čestný předseda TOP 09, který neztrácí svůj pověstný humor. Naposledy si vystřelil z ministryně Aleny Schillerové kvůli její (ne)znalosti angličtiny.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:46 úterý 15. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 49
  • 29
  • 21
  • 17
  • 17
  • 16