Pyžamo, víno a kostlivci ve skříni: Jak přežít domácí karanténu a home office?

Koronavirus a s ním spojená opatření jsou velkým náporem na psychiku. Jde o novou situaci, s níž si řada lidí neví rady a propadá panice. Život, na který byli zvyklí, je fuč, navíc se musejí vyrovnat i s případnou domácí karanténou a zjišťují, že home office má svá úskalí, zvlášť pokud musíte ještě obstarat děti.

Zůstat v kontaktu

Často proklínané sociální sítě mohou v době, kdy mají lidé kvůli hrozbě koronaviru omezenou možnost pohybu, vítaným a často jediným komunikačním prostředkem, hned vedle mobilního telefonu. Vyplatí se myslet na svou rodinu a blízké a udržovat s nimi pravidelný kontakt.

„Důležité je být v dobrém kontaktu se svými lidmi. Zavolat přátelům, být v kontaktu s rodinou, vědět o sobě navzájem,“ radí v rozhovoru pro Deník N psycholožka, terapeutka a pedagožka z Filozofické fakulty UK Daniela Vodáčková.

Pozor na alkohol i kávu

I když se lahev vína, piva nebo něčeho ostřejšího nabízí jako první pomoc při stresu a úzkosti, odborníci před takovou medicínou varují. I když ji „doporučuje“ většina televizních seriálů i filmů, kde hrdinové pijí ne z radosti, ale na žal, opít se do němoty není úplně řešení. Podobně ani „srocungy“ na pavlači nebo ve vnitrobloku.

„Mnohem účinnější je nastolit psychohygienu, kterou máme osvědčenou. Pomůže cokoliv, o čem víme, že nám funguje v těžkých chvílích a čím se dostaneme do dobrého kontaktu sami se sebou. Relaxační či meditační cvičení, sport, příjemná činnost, kterou máme rádi,“ uvedla Vodáčková. Odborníci naopak v domácí karanténě doporučují omezit pití alkoholu i kávy, která může způsobovat problémy se spánkem a nervozitu. 

Být v klidu

„Slýchám často, že lidé jsou skleslí, plní obav. Nemohou spát, hlavou se jim honí myšlenky, co bude dál. Je to přirozené, být dlouhodobě v tíživé situaci a nejistotě je ohrožující pro každého. Trpí tím zdraví celého národa. Obranyschopnost psychiky a její integrita je narušená,“ radí v deníku Právo psycholožka Lenka Čadová, která aktuálně neřeší nic jiného než koronavirus a jeho dopad na psychiku.

Stres navíc, jak známo, obranyschopnosti organismu nijak zvlášť neprospívá. Tělo vám nepoděkuje ani v případě, že se rozhodnete strach z nákazy zajíst zásobami ze spíže, které jste si v dobré víře před vypuknutím epidemie udělali a teď máte strach, že se zkazí. 

Tabu by mělo být i vytahování kostlivců ze skříně a otevírání starých (nejen) rodinných křivd. K jejich úspěšnému vyřešení uzavřený prostor a „blbá nálada“ nepřispívají, naopak je mohou velmi účinně vyhrotit.

Zaměstnat děti

„Je dobré stanovit pravidla i povinnosti dětem, které jsou doma a nechodí do školy. Dát jim i úkoly, ne se je jen snažit zabavit,“ podotýká Čadová.

Právě zabavit děti bývá v podobných situacích často problém, zejména u těch menších. Náctileté je zase obtížné udržet doma a vysvětlit jim, že teď není na potlachy v parku nebo ve městě ta pravá chvíle.

Mít řád

Pokud doma navíc pracujete, což se aktuálně týká mnoha lidí v Česku i Evropě, je dobré si nastavit podmínky a pravidla, která člověk bude dodržovat, včetně pauz na jídlo nebo třeba protáhnutí. 

I když to člověka svádí strávit den v pyžamu, županu nebo domácím oblečení, pro potlačení stresu z domácí karantény pomáhá, že se člověk převlékne, než začne pracovat. 

Čas, který byste strávili na cestě do zaměstnání, můžete využít třeba v kuchyni. Kdy jindy si uvařit něco dobrého než teď, když musíte trávit většinu dne doma? Nehledě na to, že jarní úklid vám vyčistí nejen okna, regály a skříně, ale i hlavu...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 15. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 28
  • 26
  • 26
  • 25
  • 23