Česko plaveckou velmocí? Lidé skupují bazény jako diví, suchu navzdory

I když vnitrozemské Česko v plaveckých soutěžích moc nevyniká a rok co rok se v zahraničí i tuzemsku utopí desítky lidí, vodu našinci milují. S vidinou dovolené, kterou kvůli koronaviru stráví na rodné hroudě, stále více Čechů volí vlastní zahradní bazén. Nákupní horečku však komplikuje katastrofální sucho, které sužuje většinu země.

Rok 2020 se dost možná zapíše do dějin tím, že většina Čechů stráví kvůli pandemii koronaviru dovolenou doma. Nemožnost vycestovat a nejistota, která kolem podmínek na hranicích panuje, nutí lidi se zařídit jinak a nespoléhat na Jadran nebo Španělsko a Řecko. 

Podle agentury CzechTourism až dvě třetiny obyvatel, ve věkové kategorii 18 až 26 let pak skoro tři čtvrtiny, uvažují o tom, že zasloužený odpočinek stráví v rámci České republiky.

„V aktuálních prodejích převažují zájezdy do Česka, přičemž poptávky jsou hlavně na ubytování s bazénem,“ komentovala situaci pro Forbes.cz mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Nejčastěji prý jde o týden s polopenzí.

„Rozšiřujeme nabídky a navyšujeme kapacitu pobytů a poznávacích zájezdů v České republice,“ informovala Eva Němečková za cestovní kancelář Čedok s tím, že zvýšené pozornosti se těší i luxusní tuzemské pobyty. Hned ve druhé linii jsou pak podle ní země visegrádské čtyřky, s nimiž se počítá jako s prvními možnými zahraničními destinacemi.

Uvolnění hranic a s tím i letecké dopravy zatím není jisté, a tak nad tradičními letními destinacemi visí otazník.

Lidé proto vzali útokem také bazénová centra a prodejny zahradních potřeb. Poptávka po vlastní vodní nádrži podle prodejců roste závratným tempem.

„Pozorujeme nárůst zájmu o vířivky, bazény, veškerou zahradní techniku. V momentě, kdy Čechům došlo, že s největší pravděpodobností do zahraničí nevycestují, si začali zařizovat zahrady. Ve srovnání s loňskem je zájem několikanásobně vyšší, než je u nás standardní,“ potvrdila v reportáži televize Nova mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková.

Zhruba dvacetiprocentní nárůst zájmu o bazény zaznamenala podle mluvčí Lucie Kaiserové také společnost Marimex. 

Noví majitelé bazénů ale mohou narazit na nepříjemný problém: nedostatek vody na území Česka. Podle informací Ministerstva zemědělství zdaleka ne všude mohou Češi s klidem napouštět bazény. Některé obce už napouštění zahradních bazénů zakázaly úplně. Jejich seznam ministerstvo aktuálně postupně vytváří. 

Podle projektu Intersucho je sucho nejhorší za posledních 500 let. „Deficit srážek je republikově 400 milimetrů, to znamená 400 litrů na metr čtvereční. V Královéhradeckém kraji dokonce 1000 milimetrů,“ prohlásil na tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec, který zdůraznil, že se jedná o situaci v dubnu, kdy je obyčejně srážek dostatek a sucha nebývala zvykem.

„Z hlediska zemědělského sucha není v Česku místo, kde by byl normální stav. Víc než 80 procent zdrojů podzemní vody je pak ve stavu silného až mimořádného sucha,“ dodal ministr.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:24 čtvrtek 27. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 36
  • 35
  • 32
  • 32
  • 31