Bude se létat za pár eur, nebo zájezdy naopak zdraží: Názory expertů se různí...

Poté, co se Česko oklepalo z epidemie koronaviru, se zraky mnohých upírají k vidině letních dovolených. Otazníky visí nejen nad seznamem zemí, kam budou našinci moct vycestovat, ale i nad tím, kolik je to bude ve finále stát. Budeme muset sáhnout hlouběji do peněženky, nebo naopak letenky zlevní?

Zakladatel známého vyhledávače a distributora letenek Kiwi Oliver Dlouhý se v rozhovoru pro iDNES.cz nechal slyšet, že letenky mohou bezprecedentně zlevnit. 

„Komerční aerolinky, co jsou na tom kapitálově silně, se budou snažit dostat ceny dolů. Bude se lítat za deset, za pět, za jedno euro. Myslím si, že tu poptávku to tak extrémně stimuluje, že se dostane nejen na úroveň před krizí, ale i nad ni,“ uvedl a řada cestovatelů se zaradovala v domnění, že se bude po Evropě cestovat ještě levněji než před koronavirovou krizí.

Ne všichni jeho optimismus sdílejí. Zájemci o dovolenou by se podle některých odborníků měli v příštích měsících připravit spíše na zdražení zájezdů.

„Nechápu představu, že lowcostové aerolinky ještě zlevní své lety, když už před koronavirem byla struktura nízkonákladových letenek velmi nízko a bylo možné je mít za pár eur,“ říká k tomu Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR

Podle něj řidší doprava naopak vyšroubuje letenky, a tak například lety do Thajska, které byly k dostání v relaci 13 až 20 tisíc korun, mohou být k mání i za 17 až 25 tisíc. „Určitá část cestujících odpadne, nebudou na to mít peníze. Ale je to dáno i tím, že frekvence letů bude nižší,“ odhadl.

Ceny vzhůru tlačí hlavně současné oslabování koruny. Veškeré rezervace a platby cestovní kanceláře provádějí v eurech, přičemž euro za poslední měsíce zdražilo přibližně o 2,5 koruny na více než 27 korun.

Ve výsledku bude záležet na každé konkrétní zemi a dovolenkové destinaci. Například Sicílie vymýšlí způsoby, jak po turistickém útlumu v důsledku koronavirové pandemie přitáhnout zpátky návštěvníky. Italský ostrov proto vyčlenil 50 milionů eur na pokrytí poloviny ceny letenky turistů, kteří se rozhodnou po rozvolnění opatření na ostrov vydat. 

„Místní samospráva také zájemcům zaplatí každou třetí noc v hotelu a všechny vstupenky do muzeí a archeologických nalezišť,“ informoval deník The Times.  Žádost o příspěvek na letenky bude možné vyřídit na turistických stránkách ostrova.

Za březen a duben Sicílie přišla odhadem o miliardu eur, již by za normálních okolností turistický ruch přinesl.

Itálie hodlá začít uvolňovat opatření od 4. května, kdy se otevřou parky, továrny a povolí se stavět. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:08 pondělí 7. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 29
  • 27
  • 27
  • 26
  • 25