Byty na Airbnb zejí prázdnotou: Co třeba 4 byty v Praze 7 za 100 tisíc měsíčně?

V souvislosti s pandemií koronaviru způsobujícího onemocnění covid-19 začala společnost Airbnb po celém světě nabízet storna zdarma. Zákazníci jásají, hostitelé o poznání méně. Hypotéky ani složenky nepočkají. Někteří majitelé nemovitostí proto rychle hledají jiný způsob, jak zalepit díry v rozpočtu. Byty nebo pokoje proto nabízejí k dlouhodobému pronájmu, nad kterým dříve ohrnovali nos.

„Exkluzivně nabízíme přenechání zavedeného a prosperujícího ubytovacího zařízení v Holešovicích, jedná se o síť čtyř apartmánů v malebném prostředí Prahy s výhledem na řeku,“ láká v inzerátu na webu Sreality.cz potenciální zájemce realitní makléřka Iryna Osadcha ze společnosti Refa Group.

Vzhledem k ceně nájmu a ostatním poplatkům se jí klienti nepohrnou. „Současný nájemce požaduje odstupné ve výši 290 000 Kč + DPH, měsíční nájem 80 000 Kč, poplatky jsou 18 250 Kč a k celkové ceně je třeba připočítat také kauci 80 000 Kč,“ doplnila realitní kancelář dost podstatnou informaci, která dost lidí odradí.

„Výborná investiční příležitost hotového podniku. Možnost okamžitého provozování,“ dodala optimisticky Iryna Osadcha, i když sama musí tušit, že v současné době se provoz jen tak nerozběhne.

Na trhu se neobjevily jen ubytovací komplexy. K mání je i řada bytů, které léta sloužily hostům Airbnb. Koronavirus znamená pro majitele takových nemovitostí velkou čáru přes rozpočet. 

Turisté nejsou a nikdo neví, kdy se vrátí a kolik jich bude. S ohledem na vývoj v Evropě a ve světě to asi nebude brzy. Mnozí tak shánějí dlouhodobé nájemníky. Nad těmi ještě docela nedávno ziskuchtivci ohrnovali nos s tím, že krátkodobé ubytování nese o dost víc.

„Nabízím k pronájmu ihned 98 m2, byt řešený jako ateliér, v Karlíně. Vhodné pro více obyvatel nebo jako kanceláře či studio. Měsíčně za 24 000 Kč včetně všech poplatků,“ zní v jednom z inzerátů nabízejících byty původně určené přednostně pro Airbnb. „Ložnice, velký pokoj, kuchyně, předsíň, kompletně zařízený,“ dodává zástupce majitele činžovního domu v pražském Karlíně, který byl mezi turisty oblíbený kvůli blízkosti centra i trendy podnikům.

Mnozí z majitelů bytů určených primárně pro Airbnb řeší, stejně jako všude ve světě, fakt, že hypotéky ani platby za energie a vodu nepočkají. To může být v době, kdy máte prázdný apartmán a nevyděláte ani korunu, dost velký problém. A nejen v Praze. 

„Zisky jsou teď jedna velká nula,“ popsal iDNES.cz pan Josef z Českého Krumlova. Přes Airbnb pronajímá pokoje ve svém rodinném domě. Teď jsou všechny ohlášené zájezdy na měsíce dopředu zrušené. „Způsobuje nám to naprosto zásadní problémy, od plateb energií po hypotéku a placení dalších závazků,“ přiznal.

„Na rozdíl od většiny hoteliérů nemáme zaměstnance,“ říká s ohledem na ty, kdo mají Airbnb jako formu přivýdělku a nespravují třeba víc bytů najednou.

Budoucnost ale příliš růžově nevidí. „Trh se bude vzpamatovávat opravdu velmi pomalu. Neočekávám ochotu cestovat nejméně další rok až dva,“ komentoval současný stav.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:54 pátek 24. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 52
  • 51
  • 49
  • 46
  • 44
  • 43