Španělská policie vyhání lidi z pláží a parků, karanténu si pletou s volnem. A jak se chovají Češi?

Téměř 8000 lidí nakažených koronavirem a 294 obětí hlásí Španělsko, země, která je po Itálii druhou nejpostiženější v Evropě. Vláda nařídila uzavřít restaurace, kavárny, bary, kina a obchody s výjimkou prodejen se zbožím běžné potřeby. Od pondělí tu, stejně jako v Česku, platí omezení volného pohybu osob, policie hlídá parky i pláže, někteří si karanténu pletou s osobním volnem. S ohledem na blížící se jarní počasí se podobná situace dá bohužel předpokládat také u nás.

Španělský premiér Pedro Sánchez to v souvislosti s koronavirem řekl občanům celkem jasně. Mohou vycházet do práce, na nákup chleba, do lékárny nebo k lékaři, ale ne „na večeři k příteli“. Například v Barceloně jsou ulice klidné, jen před pekárnami se tvořily fronty, lidé dodržovali doporučené metrové rozestupy. 

V parcích hlídkovali policisté a všechny, kromě těch, kteří venčili psy, vyzývali, aby šli domů. Podobně tomu bylo na městských plážích.

„Budeme-li k sobě solidární, překonáme to. Podařilo se to jiným zemím a je v našich rukou, abychom se s tímto úkolem vypořádali co nejlépe,“ řekla k tomu barcelonská starostka Ada Colauová. Vyzvala k tomu, aby lidé načas slevili ze svých zvyků a obyčejů, i když si samozřejmě uvědomuje, jak je to pro Španěly těžké, zvláště s ohledem na jejich způsob života. 

Pořád se najde dost těch, kteří se omezovat nechtějí a je jim úplně jedno, že teď není na rebelii a bezohlednost ten správný čas.

„Vážení spoluobčané, nyní musíme všichni projevit bezpodmínečnou solidaritu. Prosím, dodržujte všechna nařízení, která vydává vláda České republiky. Není čas na sobectví, smlouvání a handrkování. Společně krizovou situaci překonáme. Jsem ve svém srdci s vámi všemi,“ vyjádřil se k aktuální situaci prezident Miloš Zeman.

Otázkou je, jak se s preventivními opatřeními kvůli koronaviru popasují Češi. Blíží se dny, kdy bude okolo 17 stupňů, tedy vpravdě jarní teploty, kdy to všechny bude táhnout ven. Pejskaři to mají v tomto ohledu „jednodušší“, ti mohou do parku vyrazit celkem beztrestně, ostatní by se měli zamyslet nad tím, jestli jim za to „trucpotlach“ někde venku stojí. 

Už během víkendu se v pražských parcích setkávaly partičky lidí, kteří si místo toho, aby byli doma, udělali vinný výlet. S podobnými „partyzánštinami“ ale moc daleko nedojdeme a boj s koronavirem bude o to delší.

„V Německu jdou cestou dobrovolných rozhodnutí a podle mého to povede k tomu, že tam nákaza bude déle než v okolních zemích,“ řekl připomněl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který žádá Čechy, aby na nařízení vlády „nekašlali“.

Výlety do českých luhů a hájů by tak měli nechat na jindy. Pravda, vysvětlit to malým dětem, které se doma nudí a rodiče už nevědí, jak je zabavit, je docela oříšek. V této situaci by se měl každý snažit o to, aby ho rozlouskl a neohrozil přitom sebe, své blízké ani ostatní.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:48 úterý 14. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 91
  • 51
  • 45
  • 41
  • 39
  • 36