Horší, než jsme čekali? Itálie má 200 obětí koronaviru, v Číně zemřel vyléčený muž

Česká republika eviduje už 19 nakažených novým typem koronaviru, a jak se dokonce ukázalo, jedním z nich je roční dítě. První případy hlásí Slovensko, nezadržitelně se nemoc šíří především v Itálii, kde zemřely už bezmála dvě stovky lidí. Nejnovější čísla ukazují, že se smrtnost viru zvyšuje, ačkoliv stále platí, že se drtivá většina pacientů vyléčí. Případ z Číny ovšem odhalil, že současná diagnostika nemoci nemusí být úplně dostačující. Šestatřicetiletý muž tam zemřel pět dní poté, co byl propuštěn z nemocnice jako vyléčený.

Počet nakažených novým typem koronaviru na celém světě se přehoupl přes prvních sto tisíc. Oproti původním předpokladům se zvýšila smrtnost nemoci, která se pohybuje zhruba na třech a půl procentech.

Od začátku propuknutí epidemie platí, že se drtivá většina pacientů vyléčí a v ohrožení života jsou téměř výhradně jen lidé starší 80 let. Případ z Číny ovšem ukazuje, že lékaři ještě nemusí mít povahu nemoci detailně zmapovanou.

Tamní nemocnice propustila po několika testech šestatřicetiletého muže domů s tím, že je kompletně vyléčen. On ale po pěti dnech v preventivní karanténě zemřel na následky respiračních problémů a selhání orgánů.

Koronavirus paralyzuje celou Evropu.

V Česku se zatím koronavirus šíří pomalu, k sobotnímu ránu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že platí údaj z pátečního večera, tedy 19 nakažených. Jedním z nich je teprve roční dítě.

Od soboty také platí nařízení vlády, že každý, kdo se nyní vrátí z Itálie, bude povinně muset dodržovat domácí karanténu. Za její porušení hrozí pokuta až 3 miliony korun.

Virus už se objevil také na Slovensku. Na jeho území se nacházejí tři nakažení, další čtyřčlenná rodina, jejíž členové koronavirus mají, je v izolaci v rakouském hotelu. V době nákazy se ale na území Slovenska nacházeli také. 

Jednoznačně nejvíce postiženou evropskou zemí je Itálie. Ta už počítá na desítky dokonce i případy úmrtí, které přibývají každou chvíli. Z celkového počtu 4636 nakažených zemřelo už 197 Italů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:51 neděle 5. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 71
  • 60
  • 52
  • 52
  • 50
  • 46