Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    První podezřelý Čech s koronavirem! Muž z Kroměříže si mohl přivézt smrtící virus ze Šanghaje

    Koronavirus má v Číně už desítky obětí. První nemocní se objevují už i v Evropě. | foto: Autor: AP

    Navzdory všem bezpečnostním opatřením se nedaří zastavit šíření koronaviru. Podle aktuálních informací se na kroměřížskou nemocnici obrátil muž, který se před nedávnem vrátil z Číny. Zdravotníci jej převezli na infekční oddělení nemocnice v Uherském Hradišti. Nemoc si už vyžádala minimálně 80 obětí, další téměř tři tisíce lidí jsou v lékařské karanténě. Šíření nemoci se stále zrychluje a nová opatření už přijali také na Letišti Václava Havla.

    Jen několik hodin poté, co se kvůli hrozbě extrémně nakažlivého a smrtelně nebezpečného onemocnění sešla Bezpečnostní rada státu, v České republice byl oznámen první možný případ nakažení koronavirem.

    Muž, který byl nejprve přijat v kroměřížské nemocnici, byl následně převezen na specializované oddělení, které je určeno pro infekční onemocnění. Muž byl v Šanghaji a po návratu se u něj začaly objevovat příznaky nemoci.

    Zda je muž skutečně nakažen virem původem z Číny, zatím nemohli lékaři potvrdit. Zdravotní stav pacienta je proto bedlivě sledován.

    Zdravotníci prověřují také druhý možný případ koronaviru v Česku. Pacient byl převezen na pražskou Bulovku a je rovněž pod trvalým dohledem lékařů.

    „Pacient je momentálně na ambulanci infekčního oddělení, kde mu provádějí další vyšetření,“ řekla novinářům mluvčí Bulovky Simona Krautová.

    Koronavirus má v Číně už desítky obětí. První nemocní se objevují už i v Evropě.

    Kvůli koronaviru v Číně podle aktuálních informací zemřelo již nejméně 80 lidí. Čínská národní zdravotnická komise navíc zveřejnila informaci, že potvrzené případy přibývají stále rychleji. Za posledních 24 hodin jich bylo již 769 a počet nemocných se tak pomalu blíží k hranici tří tisíc.

    Podle inspektora čínské národní zdravotnická komise je situace v zemi kritická a vyzval vládu, aby posílila opatření nutná k tomu, aby se virus mohl co nejméně šířit.

    Roušky jsou v Čechách vyprodané

    S vážností situace souhlasil také čínský prezident Si Ťin-pching. Nákaza je podle něj stále silnější a nebezpečnější.

    Na pražském letišti již byly rozmístěny cedule s návodem, jak postupovat, pokud se lidé vracejí z míst postižených touto nemocí.

    Lidé, kteří budou pociťovat zdravotní komplikace, nemají v žádném případě opouštět prostory letiště. Zároveň by neměli vycházet z domu, pokud se u nich po návratu projeví zvýšená teplota, kašel nebo dušnost.

    Koronavirus má v Číně už desítky obětí. První nemocní se objevují už i v Evropě.

    Strach z nemoci mezi Čechy narůstá, což dokládají také lékárníci, kteří hlásí enormní zájem o roušky a antibakteriální gely.

    „Zdravého jedince ovšem rouška před infekcí koronavirem neochrání, k tomu je nutný respirátor s třídou FFP3. Roušky jsou vhodné pro nemocné a nakažené, aby infekci dále nešířili,“ stojí ve vyjádření České lékarnické komory.

    Nemoc se do světa začala šířit z Wu-chanu, kam pravidelně cestují také lidé z Česka. Místní orgány jsou nyní terčem kritiky, že vážnost situace podcenily a o viru informovaly pozdě.

    Aktuálně je však město, které má podobný počet obyvatel jako celá Česká republika, v karanténě a byla v něm omezena i doprava. Přestalo jezdit například metro nebo tramvaje.

    „Společně s leteckými společnostmi se snažíme řešit situaci tak, abychom cestujícím vyšli co nejvíce vstříc. Řešením může být třeba změna termínu letů zdarma nebo vrácení finančních prostředků vynaložených za letenku v plné výši,“ řekl Josef Trejbal, ředitel českého letenkového portálu.

    Přesto je doposud možné vidět na řadě portálů možnost zakoupit si letenky přímo do tohoto města.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:40 úterý 26. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      40
    • Sladký
      40
    • Tvl
      39
    • Super
      36
    • Haha
      30
    • Cože
      29