Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Čechům pořádně ztěžkla noha v karanténě. Ze silnic si udělali závodní okruhy

    Českým řidičům v karanténě pořádně ztěžkla noha. | foto: Autor: Policie ČR

    Silnice se vinou koronaviru v posledních týdnech pořádně vylidnily, a tak si někteří řidiči řekli, že by možná mohli zkusit jet trochu rychleji. Řadě z nich se to pořádně vymklo z ruky. Policie upozorňuje, že stále dbá na dodržování rychlostních limitů a řidiči si tak mohou pořádně zavařit. Vyprázdněné cesty mají i svá pozitiva, podle získaných dat se pochopitelně tvoří méně kolon a během dopravní špičky je provoz plynulejší a bezpečnější.

    Cesty do práce dnes zaberou spoustě Čechů mnohem méně času, než tomu bylo před vypuknutím epidemie. Důvod je samozřejmě jasný, na cestách ubylo aut. To s sebou nese i další pozitiva, protože především ve větších městech se Čechům nejen lépe jezdí, ale je to často mnohem bezpečnější. Statistici si tak mnou ruce, protože dopravních nehod zcela logicky ubylo.

    Jenže pak existují řidiči, kteří si současnou situaci vyložili jako pokyn pro sešlápnutí plynového pedálu.

    Proměně českých silnic a dálnic v závodní okruhy nenahrává jen menší provoz, ale také skutečnost, že ceny pohonných hmot jdou stále dolů, a tak mnozí neřeší, kolik jejich plechový miláček při pořádném zápřahu spotřebuje.

    „Rád teď jezdím autem, všude jsem rychleji a ten provoz je opravdu ideální. Přiznávám, že občas, když je fakt prázdno, tak na to trochu šlápnu, nepřipadá mi to nijak nebezpečné. Ale je pravda, že to trochu svádí k tomu přestat koukat do zrcátek, člověk si úplně užívá to, že je na té cestě sám,“ pochvaluje si řidička Eva, která denně jezdí mezi Opavou a Ostravou.

    Před ztrátou pozornosti řidiče varují především dopravní experti, kteří dobře vědí, čeho všeho jsou řidiči ve vozech schopní.

    „Minimální provoz může vést k tomu, že se kromě řízení budou věnovat činnostem, které jsou pro jedoucí řidiče rizikové. Telefonování, čtení a psaní esemesek, brouzdání po internetu. To však může být velmi ošidné. Snadno může dojít k vážné dopravní nehodě, která zbytečně zaměstná policisty, zdravotníky nebo hasiče,“ říká odborník Roman Budský.

    Jak je to s rychlostí u českých řidičů, mohou vyprávět například v Brně, kde mají i svého rekordmana. Povolený rychlostní limit dokázal překročit o 108 kilometrů v hodině.

    Českým řidičům v karanténě pořádně ztěžkla noha.

    „Vydané doporučení policistům, aby omezili kontakt s veřejností, si někteří pošetilí motoristé vysvětlili po svém. Stále častěji se tak můžeme na prázdných moravských silnicích setkat s nejedním závodníkem. Dopravní policisté v žádném případě i přes současný stav nepřipustí, aby se pak z cestování stal Divoký západ,“ řekl policejní mluvčí Petr Vala a připomněl, že za těžkou nohu na plynu musí lidé počítat s pokutou v řádech tisíců korun a hrozí také zákaz řízení až na rok.

    Problémy s nezodpovědnými řidiči nemají pouze velká města, ale opravdové rychlostní šílence policisté zachytili například v Písku, kde jeden z řidičů měl na stodesítce na tachometru 230 km/h.

    „Je zarážející, jakou rychlostí jsou naši řidiči napříč krajem schopni ohrozit nejen sami sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Rychlost bývá velice častou příčinou dopravních nehod s tragickými následky,“ divila se policejní mluvčí Jihočeského kraje Lenka Krausová.

    „Závodníci“ si navíc musejí uvědomit, že trest je může dostihnout až po několika měsících. Výsledky z měření rychlosti projdou správním úřadem mnohdy až po delší době, ale to neznamená, že řidičům trest nehrozí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:32 úterý 25. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      22
    • Super
      21
    • Cože
      21
    • Sladký
      20
    • Trapas
      18
    • Tvl
      18