Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Milion nemocných, 85 tisíc mrtvých: Černý scénář koronaviru v Česku

    Tisíce mrtvých a desítky tisíc nakažených po celém světě. Tak hovoří oficiální zprávy o koronaviru, z něhož mají obavy už i čeští občané. Britská média informují, že existuje jakýsi „černý scénář“, podle něhož se virem může nakazit až osmdesát procent Britů. Půl milionu občanů by mohlo zemřít! Jak to může dopadnout v Česku, kdybychom vycházeli z tak děsivého předpokladu?

    Případy nákazy koronavirem ohlásilo už dvanáct evropských zemí, Itálie potvrdila v úterý celkem jedenáct obětí. Česká vláda po úterním zasedání Bezpečnostní rady státu doporučila občanům, aby necestovali do Benátska a Lombardie, případně zvážili i další cesty do zahraničí.

    Italové houfně vykupují zásoby supermarketů, z nichž některé kvůli nedostatku zboží musely zavřít. Veškerá představení zrušil proslulý operní dům La Scala v Miláně, v provincii Lodi jsou zavřené školy, kostely, obchody, stadiony, bary...

    Občané, kteří se ze severní Itálie vracejí zpět do Česka, byli zároveň vyzváni, aby v případě výskytu příznaků nemoci ihned kontaktovali telefonicky lékaře.

    Na Tenerife je uvězněno v karanténě šest Čechů.

    Koronavirus by mohl paralyzovat nejen Itálii, ale celou Evropu: EU zvažuje omezení pohybu na hranicích.

    Evropa se připravuje na propuknutí nákazy, ve velkém se vykupují respirátory a roušky. Vlády evropských zemí už připravují tajné zprávy a analýzy v případě, že by došlo k pandemii nákazy.

    Černý scénář

    Strašák jménem koronavirus úřaduje stále blíž českých hranic, momentálně obchází i Velkou Británii, kde je více než deset nakažených.

    Tamní list Daily Mail uvádí, že britská vláda počítá s jakýmsi „černým scénářem“, podle něhož by se v nejhorším případě mohlo koronavirem nakazit až 80 procent z 66 milionů lidí v Británii. Půl milionu lidí by mohlo zemřít!

    Pokud bychom touto optikou „sestavili“ černý scénář pro Českou republiku, čísla by byla neméně šokující.

    V nejhorším možném případě by tak v Česku mohlo být až 850 tisíc nakažených. Podle „černého scénáře“ by zemřít mohlo až zhruba 80 tisíc lidí!

    Babiš: Nejezděte do Lombardie a Benátska!

    V Česku roste panika každým dnem, občané vzali lékárny útokem a vykoupili roušky i respirátory. 

    „Ze zemí EU patří Česká republika rozhodně mezi ty, které již přijaly jedny z nejpřísnějších opatření. Pokud to bude vyžadovat situace a počet případů bude nadále významně růst, určitě na to bude Ministerstvo zdravotnictví adekvátně reagovat,“ uvedlo Ministerstvo zdravotnictví ČR na svých webových stránkách.

    „Nedoporučujeme lidem, aby navštěvovali regiony Lombardie a Benátska. Speciálně kontrolujeme lety z Itálie. K radikálním opatřením zatím ale v tuto chvíli není žádný důvod. Vyšetřeno u nás bylo 98 případů s negativním výsledkem. My jsme maximálně připraveni a v neustálém online kontaktu se všemi ministry, abychom nepodcenili jedinou maličkost,“ napsal na svém Facebooku premiér Andrej Babiš.

    Šmucler mírní paniku: Lidem pod 50 let téměř nic nehrozí

    Zatímco britská média mluví o nejhorším možném scénáři, známý český lékař Roman Šmucler se snaží paniku mírnit.

    Na svém Facebooku uvedl, že podle něj lidem mladším 50 let nehrozí téměř žádné riziko a není třeba, aby cokoliv měnili. Starší lidé by podle něj měli být opatrní.

    „Pokud na vás něco leze, nikam nechoďte a zůstaňte doma. Pokud je to hodně zlé, zavolejte záchranku, neobíhejte zdravotnická střediska, akorát někoho nakazíte. Zvažte, zda musíte chodit tam, kde je spousta lidí,“ napsal Šmucler.

    „Je to v zásadě chřipka s horším průběhem, jen je problém, že nebylo očkování, a tak je vyšší riziko u seniorů, kteří jsou obvykle očkovaní. Mrkněte se do lékárničky doma, zda máte základní léky na horečku, ať to nesháníte nemocní. Třeba to sem nedojde, ale neškodí být nachystaný. Pokud to dojde, dáme to,“ dodal uznávaný stomatochirurg.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:48 čtvrtek 25. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      285
    • Tvl
      103
    • Trapas
      74
    • Cože
      57
    • Haha
      53
    • Sladký
      34