Prosby magistrátu nezabraly. Na úřadech se opět stojí fronty, na ty dohlíží i policie

Z důvodů současných vládních nařízení bylo rozhodnuto, že se pracovní doba na úřadech zkrátí a byly pro ni vyhrazeny jen dva dny v týdnu, konkrétně pondělí a středa. Jen odbor dopravy funguje i v dalších dnech, ale je třeba mít vyplněnou online rezervaci. Volné termíny zmizely rychlostí blesku, a tak na úřadech vznikají dlouhé fronty. V Praze magistrát lidi vyzval, aby během současné situace zvažovali, zda je skutečně nutné na úřad vyrazit, ale velký úspěch tato žádost neměla. Minulé pondělí si do fronty mimo rezervační systém stouplo kolem 1500 Pražanů, toto pondělí nebylo o moc jiné.

Z pandemického hlediska si lze jen těžko představit větší problém. Vláda i odborníci vyzývají k tomu, aby se lidé pokud možno neshlukovali na jednom místě a nevytvářeli tak potenciální prostor pro další šíření viru. I z toho důvodu se masivně omezily otevírací doby na úřadech.

Výjimkou jsou dopravní úřady, které během nouzového stavu kolabují pod tíhou ohromného množství lidí. Podle úřadů za to mohou právě žadatelé, kteří nerespektují závažnost situace a vytěžují úředníky i s žádostmi, jež snesou odklad.

„Kritická situace nastává právě v úřední dny v pondělí a ve středu, ve kterých je navíc zkrácená úřední doba, kdy na úřad přicházejí tisíce řidičů bez objednání. Stejně jako na jaře mnohdy lidé přicházejí řešit řidičský průkaz, který má platnost ještě více než půl roku. Mimo úřední dny, kdy je možné odbavit pouze objednané klienty, je odbavování klientů klidné a plynulé,“ míní pražský magistrát, který objednávkový systém prodloužil až do konce měsíce.

Zájem byl tak velký, že na některé úkony už se lidé v říjnu objednat nemohou. Zároveň se obávají toho, že rezervační loterii prohrají i pro první listopadové termíny a jejich čekání bude pokračovat.

„Tak mi poraďte, jak se zaregistrovat pro podání žádosti o řidičský průkaz, budu ráda,“ dotazovala se na sociálních sítích bezradná žadatelka. Jak se v systému orientovat, to jí následně radil i sportovní komentátor Tomáš Richtr, jehož mnozí znají především jako odborníka na závody formule 1.

„Vstoupíte do rezervačního systému, odkaz je na stránce, na kterou odkazujete. Koukám, že je již obsazeno, tak počkejte tuším na čtvrtek ráno, kdy se uvolňují kapacity na další týden. Tak jsem to udělal já,“ radil Richtr.

Kdo si skutečně myslí, že nemůže čekat na uvolněný termín v rezervačním systému, musí počítat s nekonečnými frontami během úředních hodin. Zároveň si musí dávat bedlivý pozor na dodržování všech nařízení. Úřadům už došla trpělivost a na místech zasahuje i policie.

„Řada řidičů ve frontě navíc nerespektuje vládní nařízení včetně udržování rozestupů, čímž se vystavují možnému postihu. Za porušení zákona o krizovém řízení hrozí jednotlivci pokuta v rozmezí od 20 000 do 2 000 000 korun. Jedná se například právě o porušení povinnosti mít zakryté dýchací cesty,“ uvedl magistrát, který si na chování Pražanů ve frontách stěžoval i na jaře, kdy na Pankráci hlídky rozdaly řadu pokut.

Fronty se netvoří zdaleka jen v Praze. Změna pracovní doby na úřadech komplikuje život lidem po celé republice. Mnoha z nich úplně zbytečně, když se rozhodnou nevyužívat možnost online rezervací nebo když dojdou k závěru, že nouzový stav je ideálním obdobím pro řešení problému, který do té doby úspěšně odsouvali či ignorovali.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:07 úterý 16. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 16
  • 14
  • 13
  • 13
  • 13