Konvičkovce bych před svou restaurací zastřelil, říká židovský podnikatel

Nedělní vystoupení Martina Konvičky, který se skupinou svých přívrženců simuloval útok Islámského státu, vyvolalo velké pozdvižení. V okolí náměstí propukla panika, když turisté nevěděli, že celá akce je jen nemístným pokusem o zviditelnění se a jen zázrakem se nikomu nic nestalo. Chybělo málo a Konvička nemusel být mezi živými. Provozovatel jedné z židovských košer restaurací Aaron Günsberger přiznává, že kdyby se konvičkovské představení konalo před jeho podnikem, nejspíše by falešné teroristy zastřelil.

Zatímco na většině místech v Česku se v neděli v tichosti vzpomínalo na události 21. srpna 1968, kdy na území Československa vpadla vojska Varšavské smlouvy a začala tak sovětská okupace, Martin Konvička se rozhodl, že žádná pieta pro něj nemá význam a využil datum k sebeprezentaci. Chybělo málo a mohl i přijít o život.

Konvička, který po rozpadu hnutí Islám v ČR nechceme a Blok proti Islámu založil další hnutí Iniciativa Martina Konvičky, spolu s několika svými kumpány v přestrojení za islámské teroristy vjel s vojenským autem na pražské Staroměstské náměstí, kde simulovat obsazení Prahy Islámským státem. Nechyběly ani vlajky ISIS a makety zbraní, které vydávaly realistické zvuky výstřelů.

Turisté, kteří netušili, že se jedná jen o nevkusnou snahu Martina Konvičky o upozornění na svou osobu v době úpadku jeho slávy, propadli panice a rozeběhli se do okolních restaurací v domnění, že teroristický útok je skutečný. Cestou sráželi stoly a židle a zakopávali o sebe i o personál. Jen zázrakem se nikomu nic nestalo. Chybělo málo a mohlo tomu být jinak.

V rozhovoru pro americký server New York Times, který o incidentu psal, rozebírá pražský podnikatel a majitel proslulé židovské košer restaurace, kterou navštívil i prezident USA Barack Obama, Aaron Günsberger možné dopady Konvičkova bezohledného počínání. Pozastavuje se hlavně nad tím, že stačilo, aby někdo na náměstí u sebe měl zbraň a ve strachu o vlastní život po domnělých teroristech vystřelil. Sám by prý nejednal jinak.

„Kdyby se to stalo před mou restaurací, byl bych teď ve vězení, protože bych je zastřelil,“ řekl Günsberger. Když se dozvěděl, co se děje, pokusil se konvičkovcům jejich počínání na místě slušně rozmluvit. Jediné čeho se dočkal bylo, že ač je sám Židem, byl fanatickými příznivci Martina Konvičky označen za muslimského provokatéra, který narušoval jejich akci.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:06 čtvrtek 22. prosince 2016. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 24
  • 16
  • 14
  • 12
  • 11