„Gestapo a Kukluxklan!“ Konvičkovce rozehnali kvůli kadibudce

Martin Konvička po kontroverzní akci na Staroměstském náměstí uspořádal další happening, tentokrát před ambasádou Saúdské Arábie. Tentokrát svou akcí, kterou prezentoval jako humornou parodii na pouť do Mekky žádnou paniku nevyvolal. Než totiž stačila samotná performance začít, byla k velké nelibosti nepříliš početného davu policisty na popud úředníků magistrátu rozpuštěna.

Místo pietní akce se Martin Konvička rozhodl na 15. výročí teroristických útoků 11. září 2001 uspořádat poněkud svéráznou akci. Před ambasádou Saúdské Arábie v Praze se v jeho režii měla odehrát parodie na pouť muslimů do Mekky. Ta ale skončila dříve, než vůbec stačila začít.

„Po všech teroristických útocích lidé zapalovali svíčky a byli smutní, to ale proti muslimským teroristům nepomáhá. Co pomáhá je humor a my si z nich chceme udělat legraci, ať vidí jak je jejich víra absurdní. Oni se nám vysmívají, tak co bychom se nevysmáli i my jim,“ komentoval pohnutky k uspořádání akce Konvička.

Náměstíčko před Saúdskou ambasádou zaplnilo zhruba 150 lidí. Velkou část ale tvořili novináři a policejní dozor. Někteří Konvičkovi příznivci vážili dlouhou cestu. Paní až ze Šumperka například hrdě prohlašovala, že jezdí na všechny Konvičkovy akce, protože věří, že tak pomáhá zlepšovat budoucnost pro sebe i svá vnoučata. Bylo vidět, že i s ostatními stálicemi demonstrací se zná a přátelsky se vítali.

Jednotliví aktéři slibované performance se oblékli do bílých hábitů a na hlavu si uvázali typické muslimské šátky. Během vystoupení měli parodovat obcházení svatyně Kaaba, která stojí v Mekce. Kamenem úrazu se jim ale stalo, že za improvizovanou Kaabu jim měla posloužit kadibudka obalená černou látkou. To bylo pro přítomné magistrátní úředníky impulsem k rozpuštění shromáždění.

Když policisté přišli organizátorům oznámit, že z důvodu podněcování náboženské nenávisti, za kterou byla považována právě zahalená kadibudka, se shromáždění rozpouští, sám Konvička se vydržel hádat jen chvíli a pak osobně do mikrofonu požádal účastníky o pokojné rozpuštění demonstrace. Dav ale rozhodnutí magistrátu a policejní zásah rozzuřilo do běla.

„Gestapo, Gestapo!“ křičeli demonstrující na zasahující policisty. Vzduchem létaly i výkřiky o vlastizradě a sloužení muslimským vrahům. K vážnější potyčce ale nedošlo. Policisté a magistrátní úředníci maximálně několik minut čelili nadávkám, než se zhruba po půl hodině lidé začali samovolně rozcházet. Postarší muž s plnovousem a batohem s motivem dinosaurů označil policisty za žoldáky, vlastizrádce, ubožáky, nacisty, islamisty, FBI, CIA a Kukluxklan. Nutno dodat, že nikdo z přítomných ho nebral příliš vážně.

Někteří aktéři plánovaného vystoupení nedbali přítomnosti policie a maskovanou kadibudku začali s úsměvy na tvářích obcházet. V tom je zastavila bývalá muslimka Pavlína Bittarová, která na akci měla proslov. V klidu vysvětlila, že za daných okolností by jejich chování mohlo být napadnutelné a stejně tak v klidu všichni v obcházení ustali a kadibudku odnesli.

Zatímco mnozí řadoví demonstranti považovali rozpuštění demonstrace za nehoráznost a narušení svobody projevu, organizátor Konvička se k celé záležitosti postavil relativně v klidu a byl mezi prvními, kteří z místa poklidně odešli. Ač akce neproběhla podle plánů, netvářil se nikterak zklamaně.

„Nějaký účel to splnilo. Podle původního scénáře se to neodehrálo, ale rozhodnutí magistrátu napadneme u soudu a jsem moc zvědavý na výsledek. Chtěli jsme upozornit na absurditu islámu a ukázalo se, že pražský magistrát umí jednat přinejmenším stejně absurdně,“ komentoval osud akce Konvička.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:36 pondělí 9. ledna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 18
  • 15
  • 13
  • 13
  • 10