Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Plivanec na oběti holokaustu? Na místě tábora Buchenwald má být muzeum klobás!

    Vyroste na místě pobočného tábora koncentračního tábora Buchenwald muzeum klobás? | foto: koláž ExpresuProfimedia.cz

    Pořádný poprask a především pobouření vyvolal v Německu plán na vybudování zábavního centra, jehož hlavní atrakcí by mělo být muzeum klobás. Důvodem je místo, na kterém má vzniknout, jde totiž o pozemek, na němž v minulosti stál pobočný tábor koncentračního tábora Buchenwald! Dle přístupu radnice, která zřejmě v zábavním centru vidí peníze do městského rozpočtu, vypadá výstavba muzea klobás bohužel velmi reálně.

    Nechvalně proslulý koncentrační tábor Buchenwald se za druhé světové války stal osudným místem pro desítky tisíc lidí. Lágrem celkem prošlo 240 tisíc lidí, mezi nimiž bylo i 7783 Čechů a 818 z nich našlo v Buchenwaldu smrt. Táborem si prošel i slavný malíř a spisovatel Josef Čapek, který zde strávil dva a půl roku, či malíř Emil Filla. Oba dva byli přiděleni do malířské a písmomalířské dílny, kde malovali rodokmeny členů SS.

    Vedle mnoha dalších nacistických zrůd tu působila třeba nechvalně proslulá dozorkyně Ilse Kochová, která si podle svědectví dělala těžítka z hlav vězňů a ve vitrínách si vystavovala jejich orgány.

    Právě na místě, kde by měla být zvěrstva nacismu připomínána, teď ovšem dost možná vyroste naprosto nepochopitelný stavební projekt, a to zábavní centrum, jehož hlavní částí bude muzeum klobás. Kromě toho by zde mělo být i divadlo či hotel.

    Vstupní brána koncentračního tábora Buchenwald

    Nápad se zrodil v hlavně podnikatele Jana Kratochwila, který muzeum klobás od roku 2006 provozuje v durynské vesničce Holzhausen jižně od Erfurtu. Především na místní specialitu, kterou je durynská klobása, sem přijde padesát tisíc lidí ročně. Jenže budova je podle provozovatele příliš malá.

    Lidé za války v koncentračním táboře Buchenwald

    Hodlá ji proto přesunout na pozemek u Mülhausenu, který si pořídil už v roce 2008. Jenže právě tady stála i část koncentračního tábora Buchenwald, konkrétně pobočný tábor Martha II. 

    Ten byl v provozu od září 1944 do února 1945 a bylo zde vězněno 700 židovských žen převážně z Polska a Maďarska. Přímo na místě zemřely tři z nich, drtivou většinu pak stihl stejný osud po transportu do tábora Bergen-Belsen.

    Němci a obyvatelé Mülhausenu především se proti šílenému nápadu bouří. Je ovšem pravděpodobné, že jim to k ničemu nebude. 

    Ačkoliv by se totiž dalo očekávat, že proti bude i radnice města, ta výstavbu zábavního centra naopak vítá, zřejmě s vidinou peněz do rozpočtu. Zástupce radnice dokonce tvrdí, že tábor Martha II na zmíněném místě vůbec nestál!

    „Náš městský archiv vše pečlivě prozkoumal. Nebyl tu pobočný tábor Buchenwaldu. Vězni tu nanejvýš přespávali, ale nepracovali,“ řekl Christian Fröhlich německému Bildu.

    Koncentrační tábor Buchenwald

    S jeho slovy ovšem ani trochu nesouhlasí mluvčí buchenwaldského tábora Rikola-Gunnar Lüttgenauová.

    „Je historicky doloženo, že se jednalo o pobočný tábor Buchenwaldu. Musely zde pracovat stovky žen, přičemž tři z nich zemřely přímo na místě. Mnoho dalších pak na následky svého pobytu v táboře,“ řekla.

    I mluvčí tábora připustila, že pozemek bývalého tábora může být do budoucna využíván, podle ní to však lze ospravedlnit jen tím, že zde budou zastoupeny dějiny. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 sobota 1. června 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      9
    • Tvl
      9
    • Trapas
      8
    • Haha
      6
    • Cože
      6
    • Sladký
      6