Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Volby překvapily, Česko ale čeká skutečně politické zemětřesení

    Česko si zvolilo nové obsazení Poslanecké sněmovny. Koalice Spolu procentuálně slaví, ale výsledky fakticky ukazují pat. Hnutí ANO získalo o jeden mandát více, takže v počtu poslanců je silnější. Vše naznačuje vytvoření superkoalice pěti politických stran (Spolu + PirSTAN), ale v nevyzpytatelné české politice si lze představit i jiná řešení. Na tahu je nyní prezident Miloš Zeman a ten může podniknout kroky, které lídra koalice Spolu Petra Fialu přibrzdí v rozletu.

    Hnutí ANO 2011 vedené Andrejem Babišem se v kampani výrazně vyhranilo zejména proti Pirátské straně. Strategie postavit se tvrdě proti Pirátům byl dobrý krok, ale z tohoto Babišova kroku těžila nakonec i koalice Spolu a paradoxně i Starostové, kterým se spolupráce s Piráty velmi vyplatila. Právě Starostové patří vedle koalice Spolu mezi další faktické vítěze voleb.

    Andrej Babiš

    Koalice Spolu se nakonec ukázala být pro ANO mnohem větším soupeřem než Piráti s přemotivovaným Bartošem, který si účastí v každé další volební debatě spíše škodil a ztrácel důvěru voličů.

    Proti kampani Spolu již Andrej Babiš ovšem nebyl schopen dostatečně mobilizovat. Současný premiér díky očekávání možného patu, ke kterému nakonec fakticky i došlo, nemohl vůči ODS postupovat stejně jako vůči Pirátům.

    Koalice Spolu: Úspěšná koncovka kampaně

    Kampaň koalice Spolu byla celkově poměrně plochá a nezajímavá. Na voliče ale nakonec zafungovalo, že se její lídr Petr Fiala v koncovce výrazně zlepšil, argumentačně a mediálně válcoval Ivana Bartoše a dokázal se postavit Andreji Babišovi.

    Koalice Spolu slaví volební triumf.

    Zajímavé je, že koalici Spolu se podařilo ustát i poměrně výrazně přešlapy a chyby, zejména lidovců, kteří opakovaně potvrzovali, že jsou nejslabším článkem této koalice.

    Zkušený akademik Fiala nakonec dokázal strhnout voliče trpělivým a asertivním přístupem, ve kterém se vyvaroval přehnaných osobních útoků, které charakterizovaly Bartoše. Svoje deklarované vyjednávací schopnosti bude mít možnost ukázat velmi rychle, při jednání všech členů superkoalice a hlavně těžkou politickou váhou v osobě prezidenta Miloše Zemana.

    Půjdou vyluxovaní Piráti do vlády?

    Piráti udělali zásadní chybu už tím, že vstoupili do koalice se STAN. Starostové toho dokonale využili a potenciál Pirátské strany vyluxovali. Piráti sice budou mít čtyři poslance, ale fakticky se jedná o největší poražené voleb.

    Ivan Bartoš ve skutečnosti není přijatelným lídrem, který by měl šanci v české politice něco zásadně změnit. Postavit se proti někomu, jako je současný premiér, bylo nad jeho síly. Předseda Pirátů za celou dobu kampaně nenašel způsob, jak současnému premiérovi čelit. To samé nakonec platí u vymezení vůči lídrovi koaličního konkurenta Petru Fialovi.

    Poražený lídr Pirátů Ivan Bartoš

    Viděno prostou aritmetikou, nejsou Piráti nyní potřební pro zisk sněmovní většiny obou koalic. ODS, TOP 09 a Starostové je nepotřebují a mohou se jich ve vhodnou chvíli zbavit. Proto se už objevují náznaky, že do vlády ODS možná nepůjdou. Poslanec Ondřej Profant, který neobhájil ve sněmovních volbách mandát, prohlásil, že případnou vládní spolupráci s koalicí Spolu budou muset ve straně prodiskutovat. „ODS je velmi konzervativní strana a my s ní konzervativní hodnoty nesdílíme. Budeme o tom muset jednat uvnitř strany,“ říká v rozhovoru pro server iRozhlas.cz.

    Piráti jsou největší tragédií těchto voleb. Bartoš před čtyřmi lety vytáhl prakticky nevolitelnou stranu na deset procent, sám byl považován za volební superstar na rozdíl od podceňovaného Fialy. Nyní je v situaci, kdy se jeho uskupení nachází pokraji rozvratu a musí rozhodnout, co dál. Politologové nedoporučují Pirátům žádnou vládní koalici, strana by měla projít sebereflexí a znovu najít vlastní identitu. 

    Trpaslíci propadli: Sněmovna bude přehlednější

    Do Poslanecké sněmovny se nedostala ani jedna ze stran, které oscilovaly kolem magické pětiprocentní hranice. KSČM byla po celou kampaň nevýrazná a potvrdil to i její předseda Vojtěch Filip v televizních debatách. Kdyby se jich nezúčastnil, asi by si toho nikdo nevšiml.

    Česká strana sociálně demokratická nedojela ani tak na účast ve vládě, jak je často omíláno, ale naopak že z této účasti nedokázala vytěžit žádné téma nebo úspěch, který by přesvědčil voliče.

    Přísaha a Trikolóra doplatily na celkovou roztříštěnost protestního politického spektra. Zároveň oběma stranám chyběla konkrétní témata, která by oslovila širší spektrum voličů. Na druhou stranu propadlé hlasy jsou právě to, co Babišovi k případnému vládnutí nyní chybí.

    Na tahu je Miloš Zeman: Politika je nevyzpytatelná

    Karty v dalším postupu drží prezident Miloš Zeman. Vše může trvat týdny, ale také měsíce. Zeman může pověřit sestavením vlády dosavadního premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. Lídr koalice Spolu Petr Fiala, který se již asi vidí ve Strakově akademii, by měl pamatovat na vlastní slova, která v minulosti pronesl v Poslanecké sněmovně: Demokracie je systém, ve kterém věci a rozhodnutí často trvají. Nedivil bych se ani tomu, kdyby v Česku tahanice kolem vzniku vlády trvaly až do března 2023, kdy končí Zemanovi prezidentský mandát. Záleží také na tom, v jaké kondici bude nemocný prezident.

    Prezident Miloš Zeman odvolil v Lánech. Přišla za ním volební komise i s urnou.

    Nominální úspěch superkoalice by měl varovat před falešným triumfalismem. Fialovi se evidentně podařilo lépe zmobilizovat své příznivce a donutit je jít k volbám. Andrej Babiš možná trochu doplatil i na to, na co v roce 2010 Jiří Paroubek: nedokázal zmobilizovat maximum svých příznivců. Přesto Babiš možná akceptuje Zemanův první návrh a zkusí sestavit vládní kabinet. A to pokusem roztrhnout koalici ODS, TOP 09 a lidovců. Otázkou je, jestli mu bude někdo naslouchat?

    Jistý vliv mohla mít i aféra Pandora Papers, která svým načasováním mohla posílit obavy především těch nerozhodnutých.

    Při pohledu na hlasy i zisk mandátů se ale jedná o faktický volební pat. Toho si ve chvíli, kdy vychladnou povolební emoce, musí být vědom i Petr Fiala. Strany koalice Spolu dostaly Babiše k moci, vytvořily mu prostor a nyní budou muset ukázat, že když ho dostanou „od válu“, budou lepší, než je on sám i jeho vláda.

    Koalice pěti stran dokázala Babiše na procenta porazit, ale pokud nedojde k deklarované změně politiky a lidé budou mít pocit, že rozhodně není líp, přijde do české politiky to samé, nový Andrej Babiš. Politika je proměnlivá v čase a všechny koalice se nakonec mohou rozpadnout kvůli svým nejslabším článkům.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:18 pondělí 7. února 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      109
    • Trapas
      28
    • Tvl
      8
    • Sladký
      5
    • Haha
      4
    • Cože
      3