Premium

Komentář: Řekněte Fialovi s Rakušanem, že opoziční mejdan skončil

Pětikoalice se do nové vlády nehrne. | foto: Koláž Expres.cz

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Nastupující premiér Petr Fiala si v posledních dnech zřejmě začíná uvědomovat tíhu okamžiku, a tak s představením složení nové vlády i jejích priorit nespěchá. Z jeho kroků i vyjádření lze vyčíst, že pokračovat nějakou dobu v taktice politiky „Antibabiš“ může být vlastně výhodné. Nastupující duhové koalici vytvoří prostor dohodnout se, zda je spolu vůbec schopná reálně vládnout. Na novou vládu může Česko čekat dlouhé měsíce a hlavním důvodem vůbec nemusí být zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana a případné přerozdělení jeho pravomocí mezi další ústavní činitele.

V předvolební kampani si obě koaliční uskupení Spolu a PirSTAN vytvořila úhlavního nepřítele, před kterým chtěli chránit zemi. Hlavním terčem je dosavadní premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Jenomže je více než dva týdny po volbách a pokračující politika „za všechno může Babiš a ještě k tomu nám nechává kostlivce ve skříni“ začíná působit tristně.

Předvolební mítinky i opoziční mejdan skončily, ale strany nastupující superkoalice jako by se z této role neprobraly a jedou si dále svoji osvědčenou hru. Místo představení konkrétních programových priorit a budoucích ministrů tak voliči slyší hlavně to, že „o všem je třeba jednat“, nebo dokonce prohlášení, že „nová koalice s vítězstvím ve volbách nepočítala, a tak není na rychlé převzetí vlády dostatečně připravená“. Vypadá to ale také tak, že mnohým zástupcům koalice, kteří před volbami šermovali pojmem „změna“, se do tvrdé a nevděčné práce zkrátka příliš nechce.

Druhá je podle průzkumu agentury Median koalice Spolu, která díky výsledku 21,5...

Rétorické triky a chybějící machři

Lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) měsíc před volbami prohlašoval, že jako budoucí premiér dovede Česko mezi nejlepší země světa. V aktuální situaci to spíše vypadá, že bude rád, když jím vedená nová vláda dokáže zformulovat realistické programové prohlášení a realizovat politiku, která zemi neuvrhne do ekonomické a rozpočtové katastrofy.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:42 středa 23. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 123
  • 24
  • 12
  • 3
  • 3
  • 2