Komentář: Piráti nad propastí! Konec Ivana Bartoše? A co Hřib?

Česko si zvolilo nové obsazení Poslanecké sněmovny. Trochu překvapivé výsledky mají vítěze i poražené. Mezi ty, pro které je volební výsledek zklamáním, patří i Pirátská strana a její předseda Ivan Bartoš. Jejich kampaň se nepovedla. Piráti na koalici s hnutím STAN tratí, protože voliči kroužkovali do čela společných koaličních kandidátek převážně zástupce STAN. Počet jejich poslanců by se dal spočítat na prstech jedné ruky a asi nebudou mít v Poslanecké sněmovně ani vlastní klub.

Výrazně chyboval jejich předseda Bartoš a nepříliš obratně si počínal i zástupce „výkladní skříně“ jejich politiky pražský primátor Zdeněk Hřib. Ostatní kandidáti strany byli poměrně dost neviditelní. Co se straně nepovedlo a stojí za volebním výbuchem?

Volební štáb Pirátů a Starostů během voleb do Poslanecké sněmovny, 9. října 2021, Praha. Na snímku předseda Pirátů Ivan Bartoš hovoří s novináři.

Drtivá osobní kritika Andreje Babiše straně nepomohla

Pirátská strana se v kampani výrazně vyhranila proti hlavní vládní straně v čele s Andrejem Babišem. Fixace na strategii postavit se za každou cenu současnému předsedovi vlády a drtit ho osobními útoky, to nebyl dobrý krok. Piráti na tomto principu postavili celou kampaň a postupně se ukazovalo, že koalici Piráti + STAN začaly klesat preference.

Mezitím začala růst koalice Spolu s umírněnějším lídrem Petrem Fialou, která se nakonec ukázala být pro hnutí ANO tím hlavním soupeřem. Piráti vypadli z role a neměli v podstatě žádnou pořádnou munici, jak se v kampani dále vymezit. A bylo poměrně jasné, že při poklesu preferencí budou kvůli kroužkování tratit na úkor STAN.

Piráti pomohli STAN vyrůst

Při pohledu za oponu deklarovaného optimismu bylo v podstatě od počátku jasné, že ten, kdo na koalici Piráti + STAN vydělá, budou Starostové. Ti velmi obratně využili vstupní popularity Pirátů a na jejich zádech nechali vyrůst svého lídra Víta Rakušana i řadu dalších osobností z regionů.

Schizofrenie ohledně lídra

Zatímco koalice Spolu zejména v koncovce kampaně preferovala jediného lídra, akademika Petra Fialu, v koalici Piráti + STAN docházelo ke střídání „spolulídrů“ Bartoše a Rakušana. Jistý dar strhnout davy nakonec prokázal spíše Vít Rakušan, který působil více důvěryhodně a přesvědčivěji. Schizofrenii dvou lídrů potenciální voliči nepobrali a ten, kdo na tom vydělal, jsou Starostové.

Vít Rakušan

Piráti vršili v kampani chybu za druhou

Piráti hodně podcenili principy efektivní a úspěšné kampaně. Mysleli si, že jim zafunguje důraz na podrobný program, který si ale přečte jen zlomek voličů. Lidé nevolí podle programu, ale podle toho, co vidí a jak vnímají výsledky. Většina voličů nemá čas ani chuť detailně sledovat činnosti poslanců a členů strany, které navíc v případě pirátských poslanců nebyly nějak valné.

Pirátům se příliš nepovedla ani vizuální stránka kampaně. Byla nepřitažlivá, s „ukecanými“ a šroubovanými texty. Chyběla jasná sdělení a hlavně programové priority. Potenciální volič v podstatě nezaznamenal jediný zapamatovatelný a jasný volební slib. Inflace selfíček Olgy Richterové a dalších poslanců na sociálních sítích to zachránit nemohla.

Volební výsledky pak docela jasně ukazují, že voliči zřejmě mají dost experimentování a troufalých kroků pražského primátora Zdeňka Hřiba. „Výkladní skříň“ pirátské politiky s názvem hlavní město Praha nezafungovala.

Volební štáb Pirátů a Starostů během voleb do Poslanecké sněmovny, 9. října 2021, Praha. Na snímku předseda Pirátů Ivan Bartoš přichází do štábu.

Koalice Piráti + STAN byla nelogická

Koalice Piráti + STAN byla smysluplná jen zdánlivě. Od počátku narážela na problémy a neshody. STAN nemá vypjaté ideologické zaměření a jeho členy jsou osobnosti, které ideově směřují jinam než Piráti. Velkou část hnutí STAN tvoří také osobnosti, které jsou v regionech a obcích mnohem známější a volitelnější než kandidáti Pirátů.

Fiasko i ve financích. Odstoupí Bartoš a Hřib?

Piráti obsadili dvě třetiny kandidátních listin a zaplatili za kampaň 32 milionů korun, zatímco STAN 16 milionů korun. Kvůli preferenčním hlasům dojde k tomu, že Pirátská strana zaplatí za volební úspěch svého partnera, který může mít úsměv na rtu radovat se, jak na tomto společném „dealu“ vydělal.

Piráti možná budou hledat viníky v činnosti nejrůznějších domnělých dezinformátorů nebo marketingu konkurenčních stran. Ale měli by začít u sebe. 

Ivan Bartoš je nepochybně politický talent, ale chybí mu machiavelismus Miroslava Kalouska. Teď to Piráti schytali, protože vylétli příliš rychle nahoru, ale není všem dnům konec. Jestli se chce Ivan Bartoš vyhnout dalšímu volebnímu provaru, musí pochopit, že strana není volnomyšlenkářským fórem a že někteří členové příliš žvaní. Měl by se zamyslet i nad osobou Zdeňka Hřiba. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:50 pondělí 7. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 166
  • 14
  • 12
  • 5
  • 3
  • 2