Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    KOMENTÁŘ: Marksová mi nemusí líbat prsten, abych přidal důchodcům!

    Babiš | foto: archiv

    Ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Michaela Marksová si nedávno na Facebooku dramaticky postěžovala, jestli se ke mně musí plížit v předklonu, líbat mi prsten a prosit o laskavost, když chce ze státního rozpočtu peníze navíc. Fakt nemusí.

    Proč? Chovám se jen jako normální zodpovědný ministr financí, když s ministry vyjednávám o možnostech státního rozpočtu. Je zábavné sledovat pokrytectví politiků. Kritizují mě za to, že nedodržuji jejich dvacetileté zvyky a kritizují mě i když se chovám stejně jako moji předchůdci.

    Je přeci jasné, že ministr financí musí vyjednávat. Nemůžu dát všem ministrům všechny peníze, o které si řeknou, protože víte, jak by pak skončil státní rozpočet?

    Asi podobně jako v Řecku.

    Představa, že moji jedinou funkcí je financovat všechny mnohdy i naprosto nepromyšlené a nebojím se klidně říct až zvrácené plány mých kolegů, je naprosté nepochopení funkce ministra financí. I ten se totiž podle mě má chovat jako rozumný a odpovědný hospodář.

    Možná by proto bylo lepší, kdyby se paní ministryně místo výlevů na Facebooku a kritice způsobů přípravy státního rozpočtu, začala spolu s kolegy z ČSSD starat o to, jaké důchody budou mít budoucí generace Čechů. Socialisté totiž stále populisticky odmítají realisticky řešit věk odchodu do důchodu i fungování našeho penzijního systému, zatímco u nás neustále přibývá lidí pobírajících starobní důchod.

    To je i jeden z důvodů, proč souhlasím s přidáním 300 korun všem našim důchodcům, a to už od roku 2017. Pravda totiž je, že to není jen ČSSD, kdo chce seniorům přidat peníze. Zvýšit jim důchody od příštího roku o 300 korun jsem já sám navrhoval už letos. Poprvé jsem to veřejně řekl 23. 1. 2016 na ČT 1 a zopakoval jsem to na TV Prima 13. 3. 2016. Jenže tyto peníze seniorům nakonec vzaly právě ČSSD s KDU-ČSL, když současně požadovaly i zbytečně vysoké navýšení rozpočtu na vědu. Tenhle jejich návrh totiž přijde státní rozpočet jen v roce 2017 stát na 3,7 miliardy korun navíc. To je navýšení o 12,7%! Přitom původně se rozpočet v rámci alokovaných výdajových rámců neměl navyšovat vůbec.

    A to samozřejmě jako obvykle bez toho, že by se politici ze standardních politických stran starali o to, kde na jejich nápady stát vezme peníze. Pochopitelně. Prostě se NĚKDE najdou, ušetřit je musí někdo jiný. Nejspíš asi zase já, když už jsem ministr financí, ne? Ostatně tak to bývá zvykem zvlášť v ČSSD, protože jejich peníze to nejsou. Oni vždy mluví místo o penězích jako o „finančních prostředcích“, protože ty se jen přesouvají z kolonky do kolonky.

    Já jsem proto teď musel peníze pro seniory znovu najít v rámci kapitoly ministerstva financí, protože si podle mě zvýšení důchodů určitě zaslouží víc než poslanci zvýšení platů. A jako obvykle jsem i peníze na vyšší důchody ušetřil i bez toho, aby mi paní ministryně Marksová přišla líbat prsten nebo si musela brát větší výstřih, jak sama avizovala v televizi. Dnes předkládám tento návrh vládě. I tak bych ale přece jen občas uvítal, kdyby mi nejen ministryně Marksová řekla, kde chce vzít na své drahé nápady peníze.

    Protože zvlášť před volbami teď chrlí jeden nerealizovatelný nápad za druhým: zákon o sociálním bydlení, novela zákonů z oblasti důchodového, sociálního i nemocenského pojištění a případně i změna zákoníku práce, to všechno jsou záměry, které by mohly jen příští rok státní rozpočet zatížit částkou 15 miliard korun.

    Nicméně, tím to nekončí. Další opatření z její dílny, která mají vliv na snížení příjmů státního rozpočtu dosahují výše asi 4 miliard korun. Celkově by se tedy cena za nápady paní kolegyně Marksové mohla vyšplhat až na 20 miliard korun.

    Já samozřejmě doufám, že jde jen o nějakou další socialistickou vábničku na voliče. Protože jinak bůh opatruj příštího ministra financí, který určitě žádný zodpovědný rozpočet nesestaví.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:12 čtvrtek 19. ledna 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      113
    • Trapas
      29
    • Sladký
      20
    • Tvl
      20
    • Cože
      18
    • Haha
      16
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...